NEKRETNINE NA BUBNJU

KERUMOV PROPALI TRGOVAČKI LANAC PRODAJE IMOVINU U SPLITU I NA OTOCIMA Procjenjuje se na skoro 3 milijuna eura, na popisu ima svega...

 
Željko Kerum
 Božidar Vukičević / Hanza media

Propali trgovački lanac “Kerum”, nekada najveći u Dalmaciji, u stečajnom postupku prodaje nekretnine u Splitu, te na otocima Čiovu, Braču i Hvaru, koje su procijenjene na ukupnu vrijednost oko 2,72 milijuna eura, javlja Slobodna Dalmacija.

Cjelokupna imovina opterećena je založnim pravima “B2 Kapitala” koji se bavi otkupom bankovnih potraživanja i koji će se prvi i možda jedini naplatiti, dok su velika građevinska zemljišta u Supetru i Jelsi opterećena i založnim pravima tvrtki “Joker”, “Zakup” i “Koteks”, koje su bile vlasnički povezane s “Kerumom”.

Tako će se preko elektroničke javne dražbe, koju će provesti Financijska agencija (Fina), tražiti novi vlasnik poslovnog prostora u našem gradu, površine 84 četvorna metra, u prizemlju kuće na Trumbićevoj obali 17, koji cesta dijeli od hotela “Ambasador” i šetnice na Zapadnoj obali. Sudski vještak Bernard Mahečić iz Zagreba, kojeg je angažirala tvrtka “B2 Kapital”, taj je prostor procijenio na 262 tisuće eura, odnosno oko 3119 eura po kvadratu.

Paun Paunović / Hanza media
Tvrtka bivšega poteštata vlasnik je 84 kvadrata u prizemlju zgrade na Trumbićevoj obali.

U stambeno-poslovnoj trokatnici pokraj plaže u Okrugu Gornjem na Čiovu, s dvorištem koje se prostire na 1291 kvadrat, na adresi Šetalište Stjepana Radića 18a, prodaje se svih osam stanova pojedinačne površine od 74 do 99 četvornih metara, koji su ovisno o veličini procijenjeni od 115 tisuća do 158 tisuća eura, odnosno za oko 1569 eura po kvadratu stambenog prostora. U prizemlju zgrade se prodaje i trafostanica, koja prema mišljenju vještaka s PDV-om vrijedi 93.750 kuna (oko 12.500 eura).

Inače, sve ostale procjene “Kerumovih” nekretnina ne uključuju ni porez na promet nekretnina ni PDV. Jedini lokal u toj trokatnici koji nije ponuđen tržištu jest poslovni prostor u prizemlju, koji je u vlasništvu trgovačke tvrtke “Tommy”.

“Kerum” u stečaju prodaje i 7381 četvorni metar građevinskog zemljišta poslovne namjene u Supetru na Braču, koje je procijenjeno na 815 tisuća eura ili na 110,42 eura po kvadratu.

– Parcele su smještene oko 350 metara istočno od trajektne luke. Protežu se od glavne ceste, odnosno supetarske obilaznice, do plaže na području zvanom Vrilo-Gustirna luka. Teren je obrastao uglavnom grmolikim raslinjem i nema tragova klizišta – naveo je vještak u svom izvješću.

Nadalje, nekadašnji trgovački lanac prodaje i 10.491 kvadrat u Jelsi na Hvaru. Dok se u zemljišnim knjigama vode kao vinograd, u stvarnosti se radi o 6000 četvornih metara građevinskog zemljišta stambene namjene koje cesta razdvaja od još 4491 kvadrata poljoprivrednog zemljišta.

– Zemljište se nalazi uz Ulicu Lučica, u blizini središta Jelse i oko 350 metara zračne udaljenosti od mora. Teren je blagog nagiba, obrastao je borovom šumom i nezadovoljavajuće je održavan – napisao je vještak o nekretnini koju je procijenio na 559 tisuća eura, odnosno na 53,28 eura po kvadratu.

Potencijalni kupci moraju računati i na činjenicu da je nakon “B2 Kapitala” i “Jokera” na to zemljište sa založnim pravom “sjela” Porezna uprava, koja od 2013. godine od nekada stožerne tvrtke bivšeg splitskoga gradonačelnika Željka Keruma potražuje oko 690 tisuća kuna.

Uskoro će Trgovački sud objaviti uvjete pod kojim se prodaju sve spomenute nekretnine, kao i ispod koje vrijednosti se neće moći nuditi na prvoj javnoj dražbi u sustavu Fine, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:41