FANI NA USTAVNOM SUDU

Kerumova Fani počela s izgradnjom luksuznog hotela: Stanari iz susjedstva digli bunu!

Tvrtka Rapsodija d.o.o. u vlasništvu Fani Horvat, djevojke splitskog gradonačelnika Željka Keruma, započela je na Bačvicama izgradnju novog hotela s pet zvijezdica zbog kojeg je jedanaest stanara kuće Kaliterna na Ustavnom sudu podnijelo tužbu

Tvrtka Rapsodija d.o.o. u vlasništvu Fani Horvat, djevojke splitskog gradonačelnika Željka Keruma , započela je na Bačvicama izgradnju novog hotela s pet zvijezdica zbog kojeg je jedanaest stanara kuće Kaliterna na Ustavnom sudu podnijelo tužbu.

Kerumovi su zemljište kupili za 4,5 milijuna eura od poduzetnika Gorana Crnčevića i to preko tvrtke 'Rapsodija' u kojoj su se donedavno kao osnivač i direktor vodili Željko Kerum i njegov nećak Igor Sapunar. No, od 1. prosinca 2011. tvrtka glasi na Fani Horvat, a temeljni kapital iznosi 20 tisuća kuna.

Odmah iznad plaže

Novi hotel trebao bi se smjestitit odmah iznad popularne pješčane plaže, a idejno riješenje osmislio je arhitekt Srđan Šegvić. Hotel na četiri etaže i ukupne površine od oko 7300 četvornih metara trebao bi se izgraditi u slijedećih 18 mjeseci.

Hotel će velikim dijelom zatvoriti pogled na more i stanarima vile Kaliterna. Jedan od stanara vile Tito Barać tvrdi da je u prenamjeni zemljišta na kojem se gradi hotel, iz zelene površine u građevinsku zonu, 'svoje prste imao i Jerko Rošin', bivši Sanaderov šef Vladina savjeta prostornog uređenja i nedavno izbačeni HDZ-ovac, koji je stao uz bivšeg premijera kao jamac i nakon što je ovaj sjeo na optuženičku klupu. Rošin, pak, kaže da o svemu tome ništa ne zna, pa da pitamo Baraća.

- Ja ne govorim o nečemu o čemu ništa ne znam - izjavio je jučer Rošin. Njega su, pak, stanari Matije Gupca 2 povezali sa spornom prenamjenom jer je Branko Poljanić, bivši glavni urbanist splitskog poglavarstva, za čije vladavine je 2006. usvojen GUP kojim je omogučena prenamjena, prije toga sedam godina radio u Rošinovom 'Studiju R' d.o.o. Danas Poljanić ima vlastitu tvrtku “BP poslovne usluge i consulting". Pokušali smo jučer dobiti njegov komentar, ali nismo uspjeli.

Zamjena zemljišta

- Sad sam u Italiji. Te optužbe nemaju nikakvog smisla i ne mislim na njih trošiti novac za roaming - izjavio je Poljanić. Nasljednica obitelji Kaliterna, Magdalena Kaliterna, koja živi u jednom od stanova kuće Kaliterna te je jedna od potpisnica ustavne tužbe, tvrdi da je glavni gradski urbanist Poljanić svojedobno bio u prijateljskim odnosima i s nekadašnjim vlasnikom tog zemljišta poduzetnikom Davorom Sliškovićem, koji ga je prodao čim je došlo do prenamjene.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:33