POSLJEDNJI OPROŠTAJ

Kiarina borba za život dirnula je cijelu Hrvatsku: ‘Nebo je postalo bogatije za još jednog anđela‘

U veljači je iz američke klinike došla dobra vijest jer je magnet glave potvrdio da se tumor smanjio u svim smjerovima. Nažalost, sreća je kratko trajala

Kiara Goršić

 Sasa Buric/Cropix/

Sedmogodišnja Kiara Goršić, koja je lani ujedinila Hrvatsku u humanitarnoj akciji za njezino eksperimentalno liječenje u SAD-u, nažalost je preminula. Zloćudni tumor na mozgu gradusa IV, najagresivniji od svih vrsta, bio je previše za njezin izmučeni organizam.

- Nebo je postalo bogatije za još jednog anđela. Prekrasna naša djevojčice nikada te nećemo zaboraviti. Počivaj u miru Božjem, a roditeljima, seki i ostaloj obitelji iskrena sućut i da im dragi Bog da snage za dalje, poruka je koju je danas objavil udruga "Agenti dobrote - Šibenik".

Roditelji, mama Matea i tata Valentino, te mlađa sestra nesretnom igrom sudbine doživjeli su najbolniji mogući gubitak i to nakon skoro godinu dana teške borbe.

image

Kiara Goršić

Sasa Buric/Cropix/

"Kiara nas je kroz svoju bolest naučila toliko toga, naučila nas je i pokazala da postoji sasvim nova dimenzija snage, ljubavi i vjere. Pokazala je da postoji nova dimenzija nas kao ljudi. Pokazuje da treba imati osmijeh na licu i kad je najteže! Ona svoj teret s tolikom lakoćom prihvaća i nosi, ponaša se kao da ga nema, te iz dana u dan pokazuje koliko je jaka i hrabra", rekla je njezina mama Matea dok je Kiara bila na liječenju u San Franciscu.

Miran i bezbrižan život skladne šibenske obitelji Goršić prošlog se ljeta preko noći pretvorio u noćnu moru. Kiara, koju su dotad i vrtićke viroze uspješno izbjegavale, uživala je u posljednjim ljetnim praznicima prije nego što krene u školu. Kupala se, igrala sa sestrom s kojom je bila nerazdvojna, uživala u pažnji baka, djedova, prabaka.

Sve je krenulo krajem svibnja, iako nitko nije slutio da je nešto opasno u pitanju. Kiara je odjednom dobila visoku temperaturu popraćenu povraćanjem. U bolnici je primila infuzije, a nakon krvne slike liječnici su roditeljima rekli da ne mogu otkriti radi čega je to i da bi kroz dnevnu bolnicu trebali na daljnje obrade i da je u potpunosti dehidrirala. Pet dana je dolazila u dnevnu bolnicu i jedan je dan počela govoriti da je glava boli te da više ne može izdržati.

image

Kiara Goršić

Sasa Buric/Cropix/

Ubrzo joj se spustio kapak i nateklo joj je oko i dobila je dijagnozu - konjunktivitis. No, na očev rođendan u lipnju iznenada joj je oteklo pola lica.

Krajem srpnja je poslana na magnet. "Već vam se pojavi crv sumnje jer je rečeno da će to trajati 20 minuta, a vi vidite da je vrijeme debelo prekoračeno. Nakon završetka snimanja kad sam izlazila s njom iz te prostorije, radiolog je samo spustio pogled u pod. Tad sam odmah znala da nešto nije u redu. U tom trenu kad je izustio ‘nažalost, vijesti nisu dobre‘, kad to čujete noge vam se odsjeku, a cijeli svijet i život nema više nikakvog smisla", ispričala je majka Matea.

Obitelj je tad doznala strašnu dijagnozu i nakon toga jedina misao vodilja bila im je - kako da njihova mezimica preživi.

Uspjela je otići samo na prvi dan škole. Nakon teške operacije mozga koju je prošla, za nju lijeka više u Hrvatskoj nije bilo, jedino joj je radioterapija mogla dati koji mjesec života više. To je sve što su roditeljima mogli reći liječnici. Cijeli tumor nije se mogao odstraniti jer je bio uz samo moždano deblo, gdje je spoj živčanog sustava cijelog tijela.

"Od stotine djece ti si jedini s takvom sudbinom. Svi se vesele budućnosti, a tebi izmiče tlo pod nogama. Sve što je imalo smisla, smisla više nema", ispričao nam je tada Kiarin tata, koji sa suprugom niti u jednom trenutku nije odustao od borbe i bjesomučno je tragao za spasom za svoju djevojčicu.

image

Kiari je dijagnosticiran iznimno rijedak zloćudni tumor na mozgu

Sasa Buric/Cropix/

U prosincu je Kiara dobila zeleno svjetlo za eksperimentalnu studiju u klinici u San Franciscu. Ta klinika provodi najmanje invazivnu ONC oralnu kemoterapiju koja se pokazala u nekoliko slučajeva uspješna, može stabilizirati i usporiti rast tumora na određeno vrijeme. Dok se opet ne nađe neki novi lijek.

Krajem godine je pokrenuta velika humanitarna akcija u kojoj su susjedi, poznanici i brojni građani za Kiarinu borbu s bolešću prikupili čak 18 milijuna kuna.

U veljači je iz američke klinike došla dobra vijest jer je magnet glave potvrdio da se tumor smanjio u svim smjerovima. Nažalost, sreća je kratko trajala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:25