‘NAPAD BEZ RAZLOGA‘

Kineska ambasada u Hrvatskoj odgovorila je na Pompeove prozivke, prilično su oštri

Pozivamo pojedine američke političare da prekinu sa svojom arogancijom i pristranošću prema Kini, stoji u njihovu priopćenju
Mike Pompeo u Dubrovniku
 Bozo Radic/CROPIX

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak se tijekom boravka u Dubrovniku osvrnuo na činjenicu da u Hrvatskoj Pelješki most grade kineske tvrtke, a ne američke.

- Imamo konzistentan stav o tome kako tretirati Kinu. Ako je njihovo poslovanje dobro i transparentno... Moramo shvatiti rizik. Ne znam detalje ovoga posla, ali riječ je o tvrtkama u državnom vlasništvu. Želim da sve zemlje otvore oči kad se upuštaju u poslovanje s kineskom Komunističkom partijom. Njihove predatorne aktivnosti prečesto ne idu na ruku zemlji u kojoj su aktivni - rekao je Pompeo.

Na njegov istup odmah je reagiralo i kinesko veleposlanstvo, a njihovo priopćenje prenosimo u nastavku:

- Primijetili smo da je američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom posjeta Hrvatskoj nastavio širiti 'politički virus'. Zlonamjerno je osramotio Komunističku partiju Kine, napao Kinu bez razloga i pokušao sabotirati odnose između Kine i Hrvatske. Kineska strana tome se čvrsto protivi. U proteklih 71 godinu, otkako je osnovana Narodna Republika Kina, pod jakim vodstvom Komunističke partije Kine, kineski narod ujedinio se kao jedan i postigao značajan svjetski razvoj. Komunistička partija Kine i kineski narod imaju isti san, a to je ostvariti veliko pomlađivanje kineske nacije.

Pozivamo pojedine američke političare da prekinu sa svojom arogancijom i pristranošću prema Kini. Takvo njihovo ponašanje osuđeno je na neuspjeh. SAD nepromišljeno kleveće Kinu i kineske tvrtke bez ikakvih dokaza. Njihov stvaran cilj nije zaštita privatnosti ili održavanje cyber sigurnosti, već učvršćivanje vlastite digitalne hegemonije kako bi druge zemlje lišili prava na razvoj. Čvrsto ćemo podržati relevantne tvrtke kako bi zaštitile svoja legitimna prava i interese, a štitit ćemo i pravila međunarodne trgovine.

Kina uvijek inzistira na razvijanju prijateljstva i suradnje s drugim zemljama na osnovi uzajamnog poštovanja. Spremni smo i dalje raditi sa svim zemljama, održavati pošteno, otvoreno i nediskriminirajuće poslovno okruženje kako bismo osigurali pouzdanu i kvalitetnu informacijsku tehnologiju te potaknuli globalno-ekonomski oporavak i pomogli poboljšati kvalitetu života ljudi širom svijeta.

Vjerujemo da međunarodna zajednica ima jasan stav i da razumije političke trikove kojima se koristi mala skupina američkih političara te da neće slijepo 'plesati' sa SAD-om. Također se nadamo da će se SAD vratiti na pravi put otvorenosti i suradnje - stoji u priopćenju koje je u petak navečer poslalo kinesko veleposlanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:40