HU ZHAOMING

KINESKI AMBASADOR IZNENAĐEN RAZVOJEM SITUACIJE OKO PELJEŠKOG MOSTA 'Strabag se žali na damping? Pa naša je ponuda iznad cijene!'

kineski veleposlanik Hu Zhaoming (u krugu)
 Tomislav Kristo / CROPIX

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Hu Zhaoming na konferenciji za novinare u prostorijama ambasade u Zagrebu u ponedjeljak je obećao kako će kineska kompanija CBRC Pelješki most napraviti kako treba.

- Kineske tvrtke poznate su po kapacitetima za izgradnju mostova, a to što je izgradnja najvažnijeg mosta u Hrvatskoj, onog koji će povezivati kopno i otok Pelješac, povjerena kineskoj kompaniji, jako je dobar odabir. Većinu supermostova u svijetu izgradile su kineske tvrtke. Mogu obećati da ćemo i ovaj napraviti kako treba - izjavio je Hu Zhaoming, a prenosi Dnevnik.hr.

Veleposlanik je dodao kako ga žalbe na odabir kineske tvrtke nisu iznenadile, ali iznenadilo ga je što se kao razlog pritužbi navode dampinške cijene.

- Takve optužbe su neutemeljene. Ponudili smo cijenu od dvije milijarde kuna, a procijenjeno je da radovi stoje 1,8 milijardi kuna - izjavio je Hu Zhaoming, objašnjavajući kako kineska tvrtka ni u jednom trenutku nije skrivala vlasničku strukturu pa mu je čudno što se tek sad povlači pitanje državnog vlasništva u njoj.

- Imamo dobru suradnju s Austrijancima i Talijanima, tamo nije bilo nikakvih problema s našim tvrtkama, a u Hrvatskoj žele problem - kaže kineski veleposlanik.

Na konferenciji za novinare se osvrnuo i na istragu o telefonskim prevarama i kazao da se među 63 uhićenih osumnjičenika nalazi 61 Tajvanac.

- Hrvatska policija je pokazala osjetljivost prema tom pitanju i u svojoj istrazi se vodi politikom 'jedne Kine'. Cijenimo to, kazao je veleposlanik.

- Politika jedne Kine je u temelju naših odnosa. Vjerujemo da će se osumnjičenici izručiti kineskoj strani kako bi im se sudilo, kazao je Hu.

Prema njegovim riječima, radi se o novoj vrsti kriminaliteta koji se proširio po cijelom svijetu te je pozvao na "snažni odgovor". Uhićena skupina je, dodao je, uključena je u 12 slučajeva, a iznos ilegalno stečenog novca se penje na milijardu eura.

Izjavio je i kako bi Kinezi ove godine htjeli uspostaviti Kineski kulturni centar u Hrvatskoj, a rado bi uveli i izravne letove između Kine i Hrvatske, prenosi Dnevnik.hr. Inače, svaki kineski turist u Hrvatskoj u prosjeku ostavi 750 eura, a Kinezi su kroz turizam tijekom prošle godine u Hrvatsku uložili čak 150 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:20