ODUŠEVLJEN DELICIJAMA

Kineski premijer u Esplanadi uživao u štruklima i pašteti od prepelice u marmeladi od rajčice, na meniju se našao i teleći file u umaku od goruščice

 Goran Mehkek / CROPIX

Kineski premijer Li Keqiang nije se u srijedu upoznao samo s hrvatskim političarima, nego i s hrvatskom kuhinjom. Keqiang i hrvatski premijer Andrej Plenković su nakon završenih sastanaka u Banskim dvorima otišli na svečani ručak u zagrebački hotel Esplanade na kojemu je uz kinesku delegaciju bila i hrvatska elita iz svijeta politike, gospodarstva, kulture i znanosti. Na ručku su tako bili biznismeni koji već posluju u Kini, zatim oni koji se tek spremaju iskoračiti na to ogromno tržište, kao i pripadnici društva koji su se pojavili u znak poštovanja.

Među istaknutijim predstavnicima hrvatske poslovne zajednice bili su Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Darinko Bago, čelni čovjek Končara, Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, Dragutin Drk, direktor Vindije, te Ivan Mišetić iz Atlantic grupe. Na ručku je bila i Tamara Perko, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), kažu naši sugovornici.

Kad je riječ o političarima, na ručku u Esplanadi bili su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Bio je tu i poveći broj ministara - Tomislav Tolušić, Predrag Štromar, Oleg Butković, Tomislav Ćorić, Zdravko Marić, Darko Horvat, Gabrijela Žalac i Blaženka Divjak.

Što se tiče menija, kako neslužbeno doznajemo, uzvanici su uživali u pašteti od prepelice u marmeladi od rajčice, telećem fileu u umaku od goruščice i štruklima.

Keqiangu ručak u Esplanadi nije bio prvi susret s hrvatskim delicijama. Naime, još u utorak je kineski premijer sa suprugom večerao u zagrebačkom restoranu Dubravkin put zajedno s premijerom Plenkovićem i njegovom ženom. Kako je rekao tijekom zajedničke presice, kušao je hrvatsku hranu i poljoprivredne proizvode.

- Ja sam u njima uživao, naravno svi Kinezi imaju istu želju - rekao je Keqiang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:41