RADE DANONOĆNO

Kinezi neumorni i na +40 Celzijevih stupnjeva; Pelješac i kopno bit će spojeni do Velike Gospe

Radovi na mostu teku predviđenom dinamikom, zavaruju se čelični segmenti između stupova i učvršćuju kose zatege
Ukupna širina mosta iznosi 22,5 metara, dug je 2,4 kilometra i visok 55 metara
 Bozo Radic/Cropix

Ni temperature od gotovo 40 Celzijevih stupnjeva, koliko se ovih dana mjeri u dolini Neretve, ne mogu usporiti Kineze na gradilištu Pelješkog mosta.

Radovi na mostu teku predviđenom dinamikom, zavaruju se čelični segmenti između stupova i učvršćuju kose zatege. Spojeno je više od 70 posto rasponske konstrukcije mosta. U Hrvatskim cestama očekuju da će se Komarna i Brijesta spojiti oko Velike Gospe, možda i koji dan prije jer Kinezi rade danonoćno.

- Nakon što se fizički spoje dvije obale, slijede radovi na opremanju samog mosta kolničkim konstrukcijama i ogradama te se postavlja rasvjeta - kaže inženjer Jere Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta.

Ni to nije manje zahtjevan posao jer se, među ostalim, postavljaju ograde protiv vjetra. Za zaštitu od udara bure i juga predviđena je ograda visine od 3,2 metra, pa vjetrovi ne bi trebali stvarati neprilike vozačima na Pelješkom mostu koji nije projektiran za prelazak pješaka.

- Svaka ograda je veća od kamiona pa vjetar ne bi trebao utjecati na odvijanje prometa - istaknuo je Šegedin.

Ukupna širina mosta iznosi 22,5 metara, dug je 2,4 kilometra i visok 55 metara. Projektom su predviđena četiri prometna traka, a prva bi vozila preko njega mogla prijeći već u ožujku sljedeće godine.

image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2022 01:07