SVE IPAK PO STAROME

Kiosci u Puli moći će i dalje prodavati kave i pića, Grad zasad odustaje od zabrane

Nećemo zabranjivati, ali ćemo pojasniti što sve sanitarno-higijenski kiosci moraju zadovoljavati, kaže gradonačelnik Filip Zoričić

Ilustrativna fotografija

 Goran Sebelic/CROPIX

Pulski kiosci i dalje mogu prodavati kavu i piće. Naime, nedavna gradska odluka da kiosci u Puli neće više moći prodavati piće i kavu od početka godina zasad ide u mirovanje. Rekao je to u utorak pulski gradonačelnik Filip Zoričić nakon što se u siječnju sastao s vlasnicima kiosaka koji su negodovali zbog ove odluke, doduše tek kad je objavljena u medijima. Zoričić je odlučio da zasad neće krenuti s njezinom primjenom, ali da će se odluka preoblikovati tako da će kiosci morati usluživati kavu i piće po higijenskim standardima te će morati udovoljavati strožim kriterijima ako to žele raditi.

- Odlučili smo staviti moratorij na odluku zabrane prodaje pića i kave na kioscima. Ali tu ćemo odluku oblikovati puno jasnije. Dakle, nećemo zabranjivati, ali ćemo pojasniti što sve sanitarno-higijenski kiosci moraju zadovoljavati. Tu je i pitanje zauzimanja prostora, reklama. Bitno je kako se poslužuje kava i ispunjava li to sve sanitarno-higijenske uvjete - rekao je Zoričić.

I s tom će odlukom ići na gradsko vijeće. Inače, prvotna je odluka prošla ispod radara vlasnicima kioska jer na javnom savjetovanju, koje je trajalo mjesec dana od 29. rujna do 29. listopada, nije došla niti jedna primjedba na ovu zabranu koja je objavljena u sklopu Plana postavljanja privremenih objekata, komunalnih objekata u općoj uporabi i bankomata. U tom planu stoji da se u kioscima može obavljati trgovina duhanskim proizvodima, voćem i povrćem, ugostiteljska djelatnost, prodaja lutrijskih listića i prodaja cvijeća.

Trgovina duhanskim proizvodima uključuje i prodaju novina, knjiga, telefonskih kartica, papirnate robe i pisaćeg pribora, kozmetike i toaletnih proizvoda, igara i igračaka, satova, nakita (osim od plemenitih kovina), fotografske i optičke opreme te sličnih novih neprehrambenih proizvoda te prodaju konfekcioniranih prehrambenih proizvoda, dok se prodaja pića i kave te postavljanje hladnjaka zabranjuju.

Svojedobno je pulski gradonačelnik pojasnio da su se za takvu odluku, koja je presedan u državi, odlučili jer je cilj da im budu puni poslovni prostori, a ne sve više opterećene javne površine.

- Javne površine na području Grada u fokusu su rada ove gradske uprave. Današnji režim njihova korištenja nije prihvatljiv. U prevelikoj su količini opterećene objektima iz kojih se vrši prodaja, a koji, zbog raznovrsnosti sadržaja koji se nudi, zauzimaju sve veću površinu. Javne površine treba ‘osloboditi‘ kako bi se na odgovarajući način mogle urediti i namijeniti svrsi kojoj one trebaju služiti, a to je mjesto okupljanja i socijalizacije - izjavio je prije mjesec dana pulski gradonačelnik.

Tad je rekao i da Grad želi stimulirati obavljanje poslovnih djelatnosti u čvrstim objektima pa se stoga očekuje da bi ovakvo ograničenje moglo utjecati na manji interes zakupaca na javnim površinama, a veći interes zakupa poslovnih prostora za tu svrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:20