ISKAZ BARIŠIĆA I JURAK

Kirin se sam nudio, ni popust nije htio uzeti

Je li Ivica Kirin govorio istinu kada je tvrdio da je nalog za suradnju s Jurak dobio od Ive Sanadera?
Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice
 Elvir Tabakovic / CROPIX

ZAGREB - Bivši ministar unutranjih poslova Ivica Kirin je ipak u puno težoj situaciji zbog MUP-ova poslovanja s Fimi-Medijom nego kada je početkom listopada ispitan u USKOK-u u svojstvu osumnjičenika.

MUP je isplatio Fimi-Mediji više od 26 milijuna kuna za promidžbene kampanje i druge poslove. Suradnja je počela upravo tijekom mandata Ivice Kirina, kada je i potrošen najveći dio novca. S Fimi-Medijom MUP je nastavio poslovati i Berislav Rončević, kao i aktualni ministar Tomislav Karamarko.

Naljutio Barišića

Kirin je, kako smo tada izvještavali, tužiteljima koji su ga ispitivali potvrdio da je MUP poslovao s Fimi-Medijom prvookrivljene Nevenke Jurak prema nalogu njegovih nadređenih. Pritom je navodno priznao da je zbog takvih zahtjeva “odozgo” posao unaprijed bio rezerviran za tvrtku Nevenke Jurak.

Iako je Kirin, kako neslužbeno doznajemo, izravno prozvao tadašnjeg premijera Ivu Sanadera kao nalogodavca, spominjući uz njega i bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, pojedini su mediji izvijestili da Kirin tereti Barišića, pozivajući se na Sanaderov autoritet.

Ta je navodno naljutilo Mladena Barišića, koji se u kasnijem iskazu USKOK-u posebno osvrnuo na ulogu Ivice Kirina. Barišić je, doznaje Jutarnji list, ustvrdio da na Kirina ni na koji način nije utjecao pri sklapanju poslova s Fimi-Medijom jer to nije ni morao učiniti.

Kirin se prvi javio

Prema Barišićevu iskazu, Kirin je bio jedan od onih koji su se sami nudili premijeru za spornu suradnju. Na jednom sastanku, rekao je Barišić istražiteljima, kada je Sanader počeo govoriti da bi radi stranačkih interesa bilo dobro marketinške poslove davati Fimi-Mediji, prvi se javio upravo Kirin.

Cjeloviti članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:01