U BJELOVARSKOJ BOLNICI OTKAZI I TEŠKE OPTUŽBE

Kirurzi: Ravnatelj zaboravlja igle u abdomenu! Ravnatelj: Bune se jer su lijeni! Pacijenti čekaju...

Sukobi na kirurgiji traju nekoliko godina, a zbog sadašnje kulminacije najviše trpe pacijenti
 Hribljan/CROPIX

BJELOVAR - Iako su na njihove kućne adrese već stigle obavijesti o prekidu ugovora o radu, četvorica bjelovarskih kirurga jučer su se uredno pojavila na poslu. No, i to jutro na ulazu u bolnicu dočekao ih je zaštitar, ali incidenata nije bilo, pa su liječnici bez problema ušli u bolnicu. Premda nisu dobili nikakva zaduženja, kirurzi Željko Štivić, Darko Košćak, Ante Nekić i Mladen Kovačić svojih su osam radnih sati proveli u sobi za liječnike.

Pravna pomoć

- Dolazit ćemo ovako na posao dok bude trebalo. Jučer nam je poručeno kako još postoji način da se ova situacija riješi na miran način, pa sad čekamo predsjednika bolničkog Upravnog vijeća i župana Miroslava Čačiju da nas pozove na razgovor. Ako se to ne dogodi, morat ćemo potražiti pravnu pomoć - rekao je u ime četvorke dr. Željko Štivić. Sukobi među bjelovarskim kirurzima traju već godinama, a u javnost su prvi put isplivali prije otprilike dvije godine. Desetorica specijalista tada su preko medija optužili dr. Davorina Diklića, v.d. ravnatelja bolnice i tadašnjeg šefa kirurgije, za brojne propuste u stručnom radu i loš odnos s ostalim kolegama s odjela. Na njihov zahtjev, u prosincu 2008. u bjelovarsku Opću bolnicu stigla je Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore.

- Tada je utvrđeno da su na odjelu narušeni međuljudski odnosi u smislu međusobnog uvažavanja, što je rezultiralo izostankom timskog rada i padom razine stručnog rada. S obzirom na utvrđene nepravilnosti Komisija je, u interesu poboljšanja stručnog rada liječnika, u svom stručnom mišljenju preporučila nužnu reorganizaciju djelatnosti koja bi trebala rezultirati - uspostavom međusobnog poštivanja i stručne suradnje - pojašnjava Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore. Zatražena reorganizacija podrazumijevala je zapravo smjenu Diklića s mjesta šefa odjela, a u Komori kažu kako je kontrola stanja pet mjeseci poslije pokazala da su time međuljudski odnosi poboljšani, baš kao i kvaliteta stručnog rada. No, unatoč takvom zaključku, na kirurgiji je i dalje kuhalo.

Nekorektan i neuljudan

Do medija bi svako malo zalutala anonimna dojava o navodnim, ali i sudski dokazanim Diklićevim propustima. No, situacija je kulminirala prije dva tjedna, kad su desetorica specijalista za 1. rujna najavili kolektivni otkaz ako se Diklića ne smijeni s mjesta v.d. ravnatelja bolnice, na kojem je već dulje od dvije godine.

Upravno vijeće nije udovoljilo njihovu zahtjevu te je samo raspisalo natječaj za popunjavanje ravnateljskog mjesta za koje će se natjecati i sam Diklić, no ozbiljno je shvaćena namjera kirurga da napuste Bjelovar. Ipak, do 31. kolovoza im je dan rok da pojedinačno povuku otkaze, što je učinilo njih šestero. Zajednički zahtjev četvorice kirurga Upravno vijeće nije prihvatilo te im je uručilo otkaze.

Predsjednika Upravnog vijeća Miroslava Čačiju na takvu je odlučnost navodno potaknuo sadržaj priopćenja koje su kirurzi medijima uputili prije desetak dana. Opširni dokument vrvi pikanterijama s nekad vodećeg bolničkog odjela. Kirurzi u njemu tvrde, primjerice, da je Diklić znao biti vrlo nekorektan i neuljudan prema kolegama ako bi se usudili primijetiti njegove stručne propuste, primjerice ostavljanje igle u abdomenu pacijenta. Optužuju ga i za nabavu skupe opreme bez konzultacije s kolegama i onemogućavanje korištenja pojedine opreme koja se, kažu kirurzi, drži pod ključem koji čuva isključivo Diklić.

Pao broj zahvata

Kolege Diklića također optužuju da na doškolovanje šalje samo osoblje koje sam ocijeni podobnim za to te za onemogućavanje polaganja užih specijalizacija. No, najteža optužba koja se pojavila u posljednjem dopisu s kirurgije je ona na račun Hrvatske liječničke komore.

Bjelovarski liječnici izravno optužuju Komoru za zataškavanje Diklićevih kaznenih djela. U Komori to demantiraju. Neslužbeno doznajemo da je nakon spomenutih tvrdnji Ministarstvo zdravstva pokrenulo istragu u sklopu koje će kirurzi svoje optužbe morati dokazati. Ravnatelj Diklić tvrdi da su se njegovi kolege u posljednjih šest mjeseci ulijenili, broj operativnih zahvata navodno je drastično pao, a kirurgija je postala jedina djelatnost koja bolnici ne donosi zaradu. Stoga je, kaže Diklić, u lipnju, u dogovoru s Ministarstvom, dogovoren dolazak prof. Dragutina Košute, sveučilišnog profesora i bivšeg ravnatelja klinike Sveti Duh, na kirurgiju.

Propusti u karijeri

- Prof. Košuta trebao bi doći ovih dana kako bi pomogao organizirati službu. No, kad su pojedinci čuli za njegov dolazak, uplašili su se da bi u njegovoj prisutnosti nešto trebali i raditi i to je glavni uzrok ove bune - kaže Diklić, dodajući da su pojedini kirurzi godišnje znali obaviti tek 60-ak operativnih zahvata. Diklić je jučer prvi put potvrdio i višemjesečna nagađanja o tome da su mu kolege odbijali asistencije na operacijama, što je kazneno djelo.

- Kad je riječ o optužbama mojih kolega, svaki liječnik u karijeri ima propusta, pa tako i ja. No, meni nikada nije palo na pamet skupljati bodove izvlačeći tuđe prljavo rublje - rekao je Diklić. Bolnica je raspisala natječaj za popunjavanje 10 kirurških mjesta.

( Slavica Trgovac-Martan/Bjelovarski list)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:30