NIŠTA NEOBIČNO

Kiša ne prestaje ni idući tjedan, Vakula tvrdi: ‘Nije ovo tako ekstremno, sjetite se svibnja 2019.‘

Može se reći da proživljavamo jedan od u mnogim hrvatskim krajevima svježijih i kišovitijih, ali ne i ekstremnih mjeseci
 Neja Markicevic/Cropix

Dugotrajne stabilizacije vremena, unatoč današnjem sunčanom danu, nažalost, još nema na vidiku.

'I prema najnovijim prognozama mnogima ugodno topao petak u većini je Hrvatske, unatoč južini, najstabilniji i najsunčaniji dan ne samo u ovome tjednu, nego i početkom sljedećega. I tijekom na Jadranu još vjetrovitijeg vikenda će suho pa i prevladavajuće sunčano biti u mnogim krajevima, osobito južnijim, ali će u sjevernijima biti lokalnih pljuskova. Početkom novoga tjedna ponovno se povećava vjerojatnost za česte nestabilnosti, i to ne samo u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, nego i južnije, prognozira HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Iako ovakvo vrijeme mnogima ide na živce, Vakula kaže da ovaj svibanj nije bio tako ekstreman.

'Ukratko – od mnogih željenog diljem Hrvatske dugotrajnijeg stabilnog i iznadprosječno toplog razdoblja do daljnjega nema. Nekima čudno, ali onima koji pamte prošlogodišnji svibanj te osobito onaj 2019. godine – ništa neobično… Dapače, može se reći da proživljavamo jedan od u mnogim hrvatskim krajevima svježijih i kišovitijih, ali ne i ekstremnih mjeseci', dodao je.

'U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Uz slab do umjeren jugozapadnjak temperatura će rasti do 23 °C. Jutarnju svježinu ponegdje bi mogla pratiti i kratkotrajna magla. Magla je još vjerojatnija uz rijeke na širem karlovačkom području. Ipak u središnjoj Hrvatskoj od jutra većinom sunčano. Poslijepodne u gorskim predjelima dnevni razvoj oblaka, a zapuhat će i umjeren jugozapadnjak. Najniža temperatura oko 6 °C, najviša do 23 °C. U gorskoj Hrvatskoj djelomice, na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. Puhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar, u jačanju prema kraju dana. Ujutro po kotlinama može biti kratkotrajne magle i slabog mraza pri tlu, najviša temperatura od 15 do 20 °C, a u tom će rasponu biti i temperatura malo do umjereno valovitog mora.

U Dalmaciji bit će sunčano. Puhat će umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, a temperatura će u unutrašnjosti porasti i do 24 °C pa će mnogima biti ugodno toplo. Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će biti i potpuno vedrih razdoblja. Prijepodne mjestimice još umjeren sjeverozapadni vjetar zamijenit će zapadni, a do kraja dana jugozapadni. More umjereno, prema otvorenome početkom dana ponegdje i jače valovito, zatim u smirivanju, a vidljivost dobra.

I idućih će dana na jugu Jadrana, pa i u većini Dalmacije, biti sunčano. Na sjevernom dijelu Jadrana prolazno povećana naoblaka gotovo stalno može donositi mjestimičnu kišu i lokalne pljuskove, poglavito u vjetrovitu subotu te opet u ponedjeljak. Jako jugo postupno će slabjeti tijekom nedjelje, a do kraja ponedjeljka na sjevernom bi dijelu mogla zapuhati bura. Temperatura podjednaka, na jugu u porastu. Na kopnu djelomice sunčano, ali nema stabilizacije pa povremene kiše može biti ponajprije u gorju, u nedjelju i pljuskovi, osobito u središnjim predjelima, gdje će i u ponedjeljak biti oblačnije nego drugdje, uz povećanu vjerojatnost za oborine. Vjetar često slab, u subotu umjeren jugozapadnjak – osobito izražen u gorju', prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 01:10