NEDJELJOM U DVA

KLEMM 'U Hrvatskoj je dobar hrvatski branitelj mrtav hrvatski branitelj'

 HRT

ZAGREB - Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm rekao je u nedjelju da ih vrijeđaju kad branitelje stavljaju u politički kontekst te poručio da ih ne vraćaju u povijest jer se neke stvari nisu rješavale ni za HDZ-ove niti SDP-ove vlade.

"Nemojte nas stavljati u politički kontekst jer nas to vrijeđa. Neke se stvari nisu rješavale ni za HDZ-ove niti SDP-ove vlade", kazao je Klemm gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2". Istaknuo je kako su netočne informacije da s braniteljima manipuliraju Milan Bandić ili SDP.

Klemm je najavio da će se prosvjed stopostotnih invalida Domovinskog rata nastaviti sve dok dok ne budu smijenjeni ministar Predrag Matić, njegova zamjenica i pomoćnik Vesna Nađ i Bojan Glavašević. Podsjetio je i da su predstavnici branitelja, koji su željeli aktivno sudjelovati u izradi prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima, bili na sastanku s ministrom Predragom Matićem, koji je to, kaže, "super prihvatio". No, upozorio je, nakon toga sastanka nitko im se nikad više nije javio. "Novi zakon je izašao bez da su hrvatski branitelji sudjelovali u tome", kazao je Klemm.

Ministru Matiću zamjerio je, među ostalim, i što je na tisuće hrvatskih branitelja okupljenih u dvorani 'Vatroslav Lisinski' u Zagrebu, na skupu u kojem su htjeli upozoriti što im sve smeta, poslije na HTV-u nazvao šačicom branitelja. Smeta mu i što hrvatski branitelji i stradalnici opet ne sudjeluju u izradi dopune zakona o braniteljima, nego sudjeluje Documenta. "Za prava hrvatskih branitelja moramo omogućiti stradalnicima da se bore za to", istaknuo je.

U vezi s ovogodišnjim obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Klemm je odgovorio da je bila jedna kolona jer nitko od hrvatskih branitelja u taj grad nije došao da bude pobjednik, nego u Vukovar dolaze da se sjećaju njegove tragedije i svih njegovih žrtava.

"Tko god dolazio u Vukovar treba doći ponizno, bez obzira gdje bio i gdje se nalazio", kazao je. Podsjetio je i da su branitelji Tomislav Josić, Ante Deur, Ilija Vučemilović Šimunović i svi drugi branitelji pozivali na jedinstvo i građana i politike gdje svatko ima mjesto u jednoj Koloni sjećanja.

Na pitanje jesu li mu neki zamjerili što ove godine, kao prošle, nisu spriječili državni vrh da bude u istoj koloni sa svima drugima, odgovorio je kako je tu bitno tko to kaže i da mu je najbitnije što ga nikada kao čovjeka neće osuditi njegovi prijatelji - Tomislav Josić, Ante Deur i njegovi prijatelji iz specijalne policije, gardisti, veterani i dragovoljci iz Domovinskog rata.

"Mnogi političari nisu u Vukovar išli da se poklone njegovoj žrtvi nego su samo gledali hoće li biti kakvog incidenta, hoće li biti medijskog prostora da bi oni sebe predstavljali žrtvom. Možda nisu 1991. godine imali hrabrosti otići braniti Vukovar, ali danas imaju hrabrosti pljuvati po Vukovaru", rekao je.

Na voditeljevo pitanje je li braniteljima potrebno divljenje javnosti jer su se borili za Hrvatsku jednakopravnih građana, odgovorio je kako "izgleda da živimo u državi u kojoj postoji američko pravilo - dobar Indijanac je mrtav Indijanac, dobar hrvatski branitelj je mrtav hrvatski branitelj".

"Postoji određena skupina koja je bila spremna sve dati za Domovinu, ali hajdemo ih malo zaboraviti i maknuti u stranu, oni više nisu bitni u društvu. Stidimo li se mi naših invalida, onih bez nogu i ruku? Hrvatski ratni vojni invalidi zajedno s ostalim braniteljima su pokazali da imaju više srca i hrabrosti kada su neki dan iz Savske 66 došli pred Sabor", istaknuo je Klemm. Pohvalivši suradnju s Hrvatskim saborom, najavio je za idući tjedan sastanak o izradi prijedloga zakona o braniteljima kako bi se prosvjednici što prije maknuli s ceste.

Upitan o slučaj transfera košarkaša Darija Šarića u Cibonu, za što je novac dala i njegova tvrtka, a što istražuje USKOK, Klemm je rekao da nije oštetio državni proračun nego samo sebe. Napominjući kako ne može komentirati istragu, rekao je da se radilo o poslovnom ulaganju te da nije oštetio ni Cibonu niti Šarića.

"Cibona mi je ostala dužna 200.000 eura, ali nažalost je u međuvremenu otišla u stečaj. Ja sam im taj dug već oprostio", kazao je Klemm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:21