NAPREDNI SOFTVER

KLIKOM MIŠA OTKRIVAJU SE POLJOPRIVREDNI PREVARANTI Od 1. siječnja više nema varanja na isplati šteta od tuče ili suše

Policija je prošli tjedan završila kriminalističku istragu nad četirima osobama s područja općine Donji Lapac zbog sumnje da su muljajući s isplatama odšteta za elementarne nepogode oštetile državni proračun za više od 100 tisuća kuna.

To je samo jedna od prijevara na osnovi šteta od elementarnih nepogoda. Ukupna je brojka strašna: lani je prijavljeno nevjerojatnih 3,8 milijardi kuna štete, a država u proračunu za njihovo pokrivanje godišnje ima samo 20 milijuna kuna. Isplatila je pet milijuna kuna.

Naime, iz državnih i lokalnih proračuna isplaćuje se 10 -20 posto od ukupno prijavljenih šteta. Croatia osiguranje, državna tvrtka koja drži 90 posto tržišta osiguranja od elementarnih nepogoda, isplaćuje svojim osiguranicima i do 75 posto. Kažu da su zadnjih godina mnogo izgubili jer su premije osiguranja u poljoprivredi u cijeloj Hrvatskoj iste, a klima se naočigled mijenja. Dosadašnji sustav zato više nema logike.

Softver za 69.000 kuna

- Nema logike da osiguranje od tuče bude isto u Dalmaciji, Lici i Istri, ni da šteta od poplave u Istarskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj ili Osječko-baranjskoj županiji bude ista. Isto je sa sušom. Nema logike ni da premije osiguranja budu iste za staklene zgrade u južnoj ili sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje su potresi najčešći - objašnjava Damir Rimac, predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

U državi su to davno shvatili, ali tek je tvrtka APIS IT ponudila najbolji softver kojemu je cilj ispraviti takve nepravde, ali i ubrzati isplatu odšteta. Izradio ga je peteročlani tim za šest mjeseci, a stajao je samo 69.000 kuna. S radom počinje 1. siječnja 2014. godine.

Novac stiže iz Švicarske

APIS-ova aplikacija za prijavu i analizu šteta od svih vrsta elementarnih nepogoda za cijelu Hrvatsku bit će povezana s OIB-om svih poljoprivrednika, a ubuduće i sa svakim građaninom Hrvatske. Da bi izradili aplikacije za sve ostale vrste elementarnih nepogoda, trebat će im 150 tisuća eura koje je obećala dati švicarska vlada iz svojega Fonda za razvoj nerazvijenih zemalja Europske unije.

Za sada je završena izrada aplikacije softvera za poljoprivredu.

U projekt su krenuli s Croatia osiguranjem, u kojemu kažu kako hrvatsko osiguranje ima goleme štete od opaljotina na voćkama jer sprženi plod automatski prelazi iz prve u treću kategoriju i poljoprivrednik za njega više ne može dobiti tri nego jednu kunu. Ista je stvar i s tučom.

Svi će i dalje moći svugdje saditi što žele, ali će im, ovisno o lokaciji, premija i visina odštete biti različite.

U Vladi kažu kako imaju velikih problema s lokalnim povjerenstvima za procjenu šteta. Lošom metodologijom procjene, na neprirodan način te se štete često uvećavaju. A država više nema novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:27