HDZ-OVA KRIŽALJKA

Kliman i Stier idu visoko na listu HDZ-a, Milinović bi mogao kao nezavisni?

Žestoku bitku HDZ očekuje u Slavoniji gdje listu predvodi Ivan Anušić. Prema zadnjim informacijama, tamo će se suočiti s Miroslavom Škorom koji se navodno odlučio za kandidaturu u IV. izbornoj jedinici
Davor Ivo Stier, Darko Milinović i Anton Kliman
 CROPIX

Šef HDZ-a Andrej Plenković, kako doznajemo, danas i sutra trebao bi održati sastanke sa svojim najužim timom kako bi konačno definirali izborne liste. Plenković je do sada objavio imena nositelja u svim izbornim jedinicama, a do subote bi, navodno, trebale biti poznate kompletne liste.

Do sada se već spekuliralo kako bi iz Opcije za promjene, koja se Plenkoviću suprotstavila na unutarstranačkim izborima, mjesto na listi, i to na nekoj nižoj poziciji mogao dobiti jedino Davor Ivo Stier. No, sugovornici iz HDZ-a kažu kako će on ipak biti visoko pozicioniran na listi u VII. izbornoj jedinici.

Rehabilitiran

- Stier je očito rehabilitiran. Na sjednici Središnjeg odbora prije nekoliko dana dao je potporu Plenkoviću, a i potreban mu je za konzervativnije biračko tijelo, tako da me ta odluka nije iznenadila - rekao je jedan član stranke. No, iznenađenje na listi mogao bi biti Anton Kliman. Poznato je da ovaj bivši ministar turizma iz Vlade Tomislava Karamarka nikako nije bio omiljen Plenkoviću. Na zadnjim izborima Plenković ga je stavio na posljednje mjesto na listi u VIII. izbornoj jedinici, ali je Kliman ipak donio mandat stranci.

Poznato je da HDZ u toj jedinici nikad nije dobro stajao, a nemaju baš niti istaknutijih pojedinaca koji bi mogli privući birače. No, interna istraživanja koja se provode u HDZ-u pokazala su, navodno, da bi Kliman ponovno mogao osvojiti mandat, pa ne čudi, kažu neki članovi stranke, što je Plenković odlučio napraviti kompromis i staviti ga na listu. Ovaj put Kliman bi, kaže izvor iz stranke, mogao biti puno bolje pozicioniran na listi.

Visoko mjesto na HDZ-ovoj listi u II. jedinici trebao bi, doznajemo, dobiti HSLS-ov Dario Hrebak, ali i Marijana Petir u VI. izbornoj jedinici.

Već neko vrijeme u stranačkim kuloarima kruži i priča kako bi HDZ u IX. izbornoj jedinici ponovno mogao zaigrati sa svojim bivšim članom i tamošnjim županom Darkom Milinovićem. Spominjalo se kako bi se on mogao pojaviti na njihovoj listi kao nezavisni kandidat. Izvor iz stranke kaže da se o toj mogućnosti razgovaralo na nekoliko užih stranačkih sastanaka.

- Ta opcija se razmatrala, no kao najveći problem pojavilo se pitanje kako bi članstvo reagiralo na tu varijantu - da Milinović bude nezavisni kandidat na našoj listi nakon što ga je Plenković izbacio iz stranke. Ta odluka je sada na šefu stranke, pa bi i to trebalo biti riješeno u ova dva dana - rekao nam je jedan od sugovornika iz HDZ-a.

U stranci kažu da su sve ove računice razumljive, pogotovo kad je riječ o IX. izbornoj jedinici. Naime, ta jedinica redovito je slovila kao HDZ-ova utvrda, a u njoj su svojedobno, dok su listu predvodili Božidar Kalmeta i Darko Milinović, znali osvajati i deset mandata. Ovaj put situacija je drugačija. Listu predvodi ministar uprave Ivan Malenica, a s obzirom na to da HDZ-u tamo, kad je riječ o desnom spektru, opasno prijete Most i Domovinski pokret Miroslava Škore, jasno je da vrh HDZ-a pažljivo važe svaki potez.

Neprepoznatljiv

- Malenica je dobar dečko, ali u javnosti je potpuno neprepoznatljiv. Nisam siguran koliko mogu ‘povući’ i Branka Juričev Martinčev, ali i politički tajnik Ante Sanader koji ovdje nije baš popularan. Ako ovaj put dobijemo manje od osam mandata, to neće biti dobro - komentirao je jedan lokalni HDZ-ovac. Inače, među predloženim kandidatima koje je HDZ Zadarske županije poslao u središnjicu nalazi se i ime Božidara Kalmete, no zasad još nije sigurno hoće li se njegovo ime naći na izbornoj listi.

žestoko u slavoniji Žestoka bitka HDZ očekuje i u Slavoniji, a bit će posebno zanimljivo u IV. izbornoj jedinici gdje listu predvodi potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Naime, prema posljednjim informacijama koje smo čuli, šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro za kojeg se nagađalo da bi listu mogao nositi u I. ili II. jedinici, navodno, se na kraju ipak odlučio za IV. izbornu jedinicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:32