ŠTO SE JUČER DOGODILO?

Klimatolog: ‘Ovo je bilo nevrijeme superćelijskog cumulonimbusa, najjačeg olujnog oblaka‘

Profesor zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Branko Grisogono naglasio je da možemo očekivati sve više takvih oluja.

Branko Grisogono

 Screenshot HTV

Sve je više dokaza da globalno zagrijavanje uzrokovano ljudskim djelovanjem oluje čini jačima i razornijima. O tome je za HTV govorio klimatolog, geofizičar, profesor zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Branko Grisogono.

- To je jedna neobična oluja koja spada u mezoskalne fenomene. Njih je jako teško prognozirati. To je bio mezoskalni konektivni sustav koji je u nekim trenucima pokazivao značajke tzv. superćelijskog cumulonimbusa. Radi se o najjačim olujnim oblacima po rotaciji. To se jučer dogodilo, rekao je Branko Grisogono.

Dodao je da su prognostičari poslali najbolje upozorenje, prema podacima kojima su raspolagali.

- Postojala je ogromna energija u atmosferi, tzv. konektivna raspoloživa potencijalna energija. Bilo je dovoljno vjetra na visini i to su prekursori za pojavu takvog vremena. Ne može se sa sigurnošću reći gdje i kada, ali vjerojatno rizik raste približavanjem prognoze.

Branko Grisogono potvrdio je da se takvi slučajevi događaju nakon ekstremno visokih temperatura.

- U ogromnoj sparini se akumulira nestabilnost i energija, kao u loncu koji kuha i kuha, s poklopcem. (...) Uz dovoljan izvor vlage - što su veće temperature, veće su i oluje, dodao je.

Napomenuo je da Zagreb nema statistiku za takve oluje te da je slična zabilježena u Zagorju 2008. te naglasio da možemo očekivati sve više takvih oluja, javlja HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:53