ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Klimatske promjene najveća su prijetnja našem načinu života, treba što više osvijestiti taj problem‘

Vodit ćemo računa o tome da klimatske promjene postanu dio svih politika, zbog toga smo i osnovali Vijeće za održivi razvoj, dodao je

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak, prilikom obilaska jezera Bundek, da su klimatske promjene možda najveća prijetnja našem načinu života, zbog čega će Vlada voditi račina da one postanu dio svih politika.

"Vodit ćemo računa o tome da klimatske promjene, koje su možda najveća prijetnja našem načinu života, postanu dio svih politika, zbog toga smo i osnovali Vijeće za održivi razvoj, da što više osvijestimo problem klimatskih promjena", rekao je premijer na Bundeku, koji je obišao nakon sjednice Vlade.

Premijer je izrazio sućut obiteljima četvero poginulih osoba u olujnom nevremenu koje je jučer poslijepodne zahvatilo središnju i istočnu Hrvatsku te se zahvalio vatrogascima, policajcima, civilnoj zaštiti i medicinskim i ostalim službama koji rade na otklanjanju šteta.

Očekuje se da će se ovakve vremenske nepogode, kakve su nekad bile jednom u sto godina, sad događati u kraćim vremenskim intervalima, a to zahtijeva pripravnost svih službi, gradskih, županijskih i nacionalnih, rekao je.

Građani jučer nisu dobili SMS poruke od Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje, na što je predsjednik Vlade odgovorio da je spomenuti sustav, koji je imao svoja testiranja u zadnjih nekoliko mjeseci, sad u završnoj fazi kako bi bio funkcionalan i što prije uspostavljen.

Vlada će uvijek pomoći u ovakvim trenucima, naglasio je, bilo financijskim putem, bilo angažiranjem Hrvatske vojske, čiji pripadnici trenutno u Slavoniji pomažu u čišćenju cesta.

"Stalno ulažemo u preventivne mehanizme, od svih tih elementarnih nepogoda kao što su poplave, požari, potresi, sad smo doživjeli olujno nevrijeme kakvo se ne pamti", dodao je.

Premijer Plenković sastao se i sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i predstavnicima Grada Zagreba, a sutra će posjetiti Vinkovce i Otok gdje je jučerašnje nevrijeme uništilo brojne usjeve, što je poljoprivrednicima stvorilo dodatne probleme, pored širenje zaraze afričkom svinjskom kugom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:16