GOST PRESSINGA

Klisović o sloganu ‘Mirni čovjek Zagreba‘: Sjetite se Kalinića nakon potresa, urlao je i širio paniku. To se ne radi

SDP-ov kandidat za gradonačelnika komentirao je i odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem
Joško Klisović
 Darko Tomas/Cropix

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba, Joško Klisović, gostovao je u Pressingu Ilije Jandrića na N1 televiziji gdje je govorio o posljednjim anketama, svojim protukandidatima, šansama na lokalnim izborima i prvim potezima u slučaju da postane gradonačelnik.

Komentirao je i posljednje istraživanje N1 televizije prema kojem je izgubio oko 4 % podrške birača. “U svim dosadašnjim anketama sam bio drugi, izbori su prava anketa”, kazao je Klisović, dodajući kako smatra da je drugi najpopularniji izbor za gradonačelnika.

“Za rast Filipovića ne vidim razloga, on predstavlja kontinuitet dosadašnje vlasti. Doveo se u vazalni položaj prema Bandiću koji ga je svaki puta disciplinirao. Znamo da je glasao za svaki proračun Milana Bandića, za sve projekte koji su preplaćeni, kao na primjer žičare”, istaknuo je Klisović.

‘Imam više iskustva od Tomaševića’

Tomislav Tomašević je i dalje prvi izbor građana, no Klisović navodi da on ima veće iskustvo.

“Imam više iskustva od Tomaševića. Imam iskustva i u upravljanju, u akademskom sektoru i u realnom sektoru. To je ono što grad treba. Tomašević kaže da je bio na raznim konferencijama, sve je to lijepo, ali dok je on bio ispred konferencijskih dvorana, ja sam zastupao Hrvatsku”, rekao je Klisović.

“Želim voditi grad u partnerstvu s Možemo! i Tomaševićem, ali mislim da sam ja bolji izbor za gradonačelnika, a onda ćemo zajednički u skupštini formirati većinu”, dodao je.

“Vjerujem da je moj ugled kod građana puno veći nego što pokazuje anketa”, rekao je Klisović, dodajući da će izbori biti pravi pokazatelj koga građani žele.

Klisović smatra da je SDP puno bolje rangiran među građanima nego što to pokazuju ankete.

“Građani traže promjene, a kada vidite da je HDZ drugi – to nisu promjene. To je nastavak politike kojom nitko nije zadovoljan. Mislim da većina građana to ne želi. Promjena dolazi sa mnom kao gradonačelnikom, promjena dolazi s većinom u skupštini koju čine SDP i Možemo!”, poručio je.

'Maras nikad nije bio moj oponent'

Klisović je rekao da bi lista trebala biti objavljena kroz desetak dana. Na pitanje hoće li Gordan Maras biti na njoj, Klisović je kazao da će se to tek vidjeti.

“Maras nikad nije bio moj oponent. Predsjednik stranke je odlučio raspustiti tijela gradske organizacije. Mislim da je Maras radio dobar posao. Jesam li ja oktroirani kandidat? Kad je Grbin odlučio raspustiti tijela gradske organizacije, tad sam i sam vidio da želimo raskrstiti s lošim praksama i graditi novi, zdravi SDP”, rekao je Klisović.

Objasnio je i zašto je u kampanju ušao sa sloganom “Mirni čovjek Zagreba”.

“Zagreb je u debeloj krizi. Želim da građani shvate da u svakoj krizi morate imati mirnog, staloženog čovjeka koji će hladne glave procijeniti što je najbolje za grad, donijeti te odluke i ustrajno ih provoditi”, rekao je.

“Pogledajte kako je na potres reagirao Kalinić. Kad je bio potres, urlao na ljude koji su bili traumatizirani, širio je paniku – to mirni čovjek ne radi”, kazao je Klisović. Dodao je da bi on drugačije upravljao situacijom te da Kalinić ne bi ni vodio Stožer.

Ističe da će reforme provoditi “stabilno i predvidljivo”.

“Kad budem provodio reforme, a to je obično turbulentno razdoblje kad se reforme rade, građani neće osjetiti ništa u negativnom smislu. I dalje će se smeće odvoziti, i dalje će dobivati vodu, i dalje će moći doći u gradske urede, neće biti poremećaja. Reforme ću raditi tako da prije svega osiguram kvalitetnu uslugu građanima”, pojasnio je Klisović.

‘Milanović i ja samo prijatelji, ali nema pogodovanja’

Pojasnio je kako je došlo do toga da mu predsjednik Zoran Milanović bude kum.

“Kad se kaže kum, onda se u našoj javnosti misli da se pogoduje…”, rekao je i dodao da mu je Milanović bio ‘svjedok na vjenčanju’.

“Mi jesmo prijatelji i bit ćemo prijatelji i dalje, dobri smo prijatelji, ali nikada jedan drugome nismo pogodovali. Svatko se bori za svoje mjesto pod suncem sam i svojim kvalitetama, sposobnostima je uspio do rezultata. Nikakvih pogodovanja nije bilo jer Zoran je takav čovjek, a i ja sam takav čovjek”, istaknuo je Klisović.

Osvrnuo se i na teze da bi mogao postati kandidat za veleposlanika u Londonu, navodeći da je on kandidat za gradonačelnika Zagreba i da mu je to jedino u fokusu.

‘Ako premijer želi ustavnu krizu, imat ćemo je’

Klisović se osvrnuo i na nedavne medijske istupe predsjednika Milanovića.

“Svatko bira način kako će svoje poruke prenositi javnosti. Ima svoj stil i retoriku. Optužuje se Milanovića za žestoku retoriku, a zaboravlja se da to nije počelo s njim. Ta retorika dugo postoji na hrvatskoj političkoj sceni i donosi određene rezultate. Sjetite se kako je Jandroković rekao Grmoji da je smeće, ili Plenković kad je rekao Bulju da je panj. Ta retorika nije vezana samo uz Milanovića, upražnjavaju je i drugi, između ostalih i Plenković”, rekao je Klisović.

“Sadržaj ove cijele priče je da predsjednik po Ustavu ima pravo da predloži Saboru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. To mu se želi osporiti, a to ne ide. Predsjednik je u kampanji najavio da će štititi Ustav”, dodao je.

Klisović navodi da Milanović ne dopušta da se njegove ovlasti ograniče.

“Ako premijer želi ustavnu krizu, jer želi ograničiti ustavne ovlasti predsjednika, što ne može – onda ćemo imati ustavnu krizu. Ako bude odgovoran i kaže da predsjednik ima pravo predložiti kandidata, a Sabor će odlučiti hoće li prihvatiti ili ne, svatko neka radi svoj posao”, kazao je Klisović.

‘SDP ide po prvi puta samostalno na izbore’

Klisović navodi da je Grbin pokrenuo reformu u SDP-u.

“Ovo je trnovit put kojim Grbin prolazi. Nakon toga vjerujem da će biti bolje vrijeme”, kazao je.

Smatra da SDP treba reformu provesti do kraja i da im nisu potrebne turbulencije.

“SDP sada ide po prvi puta samostalno na izbore, testirati svoj ugled i snagu među građanima Zagreba”, rekao je.

Osvrnuo se i na izjavu da će građani “imati kandidata iz Hercegovačke, a ne iz Hercegovine”.

“To je glupa dosjetka, da sam znao da će se shvatiti zločesto ne bi je nikad kazao. Nemam nikakvih primisli da bih na bilo koji način diskriminirao ljude po poprijeku, to je potpuno pogrešno”, pojasnio je Klisović.

Reforme u Zagrebu

Dodao je da će prvi dan nakon što postane gradonačelnik poslati zaposlenicima gradske uprave da je “bezakonje završeno”.

“Trebat će smanjiti broj gradskih ureda, trebat će uvesti nove radne metode koje su učinkovitije. Dodatno ću digitalizirati gradsku upravu, uvest ću ključne indikatore uspješnosti za svaku osobu koja tamo radi kako bi mogli pratiti rezultate. Uvest ću platformu zviždača na koju će se anonimno moći prijaviti sve nepravilnosti. Želim znati sve što se zbiva u gradskoj upravi”, najavio je Klisović.

“Ako ima nezakonitih ugovora, to se brzo riješi, ako ima štetnih ugovora, to ćemo procjenjivati od jednog do drugog, ali ništa neće ostati zanemareno”, dodao je.

Što bi napravio kao gradonačelnik?

Klisović je najavio i osnivanje riznice, a rekao je i da mu je transparentnost također jako važna.

“Zaustavit ću prodaju Gredelja. Deniveliram prugu, radimo novi moderan dio Zagreba. Druga scena – HNK, dodatna kazališta, galerija, glazbeni klubovi, centar civilnog društva, šetnice, škole, vrtići, možda i koji fakultet”, najavio je Klisović.

Istaknuo je da se nakon potresa nije napravilo ništa, a komentirao je i što bi on napravio.

“Odmah srušiti objekte koji su opasni za građane jer se mogu srušiti na javnu površinu”, kazao je Klisović za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:45