OSTACI TITOVOG SLONA

Kljove Titova slona Sonyja vrijede miljun kuna

Iako bi na tržistu za Sonyeve kosti mogli dobiti više od milijun kuna, u Nacionalnom parku Brijuni i ne pomišljaju o tome
 Goran Šebelić/CROPIX

BRIJUNI - Kljove Titovog slona Sony-ja, koji je uginuo početkom travnja, uskoro bi trebale krasiti muzejsku zbirku dermopreparata u Nacionalnom parku Brijuni.

Završio u biodizelu

Nakon što je 42-godišnjem indijskom slonu, kojeg je Indira Gandhi 1970. darovala pokojnom jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu , iznenada otkazalo srce, njegovo pet tona teško tijelo u komadima je prebačeno u kafileriju u Sesvetskom Kraljevcu. Tamo je prerađen i pretvoren u biodizel.

Međutim, kljove nisu išle na spaljivanje, već su ispreparirane te je zatraženo dopuštenje da se trajno uvrste u muzejsku zbirku. Tako će u muzeju uskoro visjeti lijeva Sony-jeva kljovadužine oko 280 centimetara, a težine oko 45 kilograma. Ona desna duga je 160 centimetara, a teži oko 25 kilograma.

Iako bi na tržistu za Sonyeve kosti mogli dobiti oko milijun kuna, ako ne i više, zbog imena bivšeg vlasnika slona, u Nacionalnom parku Brijune i ne pomišljaju o tome.

Zaštićena životinja

- Sa obzirom da se radi o dijelu životinje koje je zaštićena CITES konvencijom ne postoji mogućnost prodaje kljova, niti je u interesu JUNP Brijuni da se iste prodaju, jer kao dio baštine Brijuna imaju daleko veće značenje sačuvane i izložene u sklopu muzejske zbirke - kaže Vesna Danko Klunić, glasnogovornica Nacionalnog parka Brijuni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:50