MAJA GRBA-BUJEVIĆ

KLJUČNA SU IDUĆA DVA TJEDNA Načelnica stožera Ministarstva zdravstva zadovoljna ponašanjem ljudi: Hajdemo svi zajedno doprinijeti da se virus ne širi

 
Maja Grba Bujević
 Goran Mehkek / CROPIX

- S obzirom na to da Hrvatska ima dobre epidemiološke rezultate, ne možemo ne biti zadovoljni. Moramo jako paziti dalje jer se situacija može promijeniti ako samo malo se ne budemo držali uputa koje dajemo, rekla je u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska Maja Grba-Bujević, načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Na pitanje kako se nosimo s koronavirusom i daju li mjere rezultate rekla je da je zadovoljna ponašanjem građana nakon prve mjere popuštanja.

- Nema nekih velikih odstupanja od pravila. Tu i tamo se pojavi sitnica koja se odmah intervenira kroz inspekciju civilne zaštite. Pozivam gledatelje, ako uoče neku anomaliju od one mjere koju propisujemo neka to fotografiraju i jave u županijske stožere civilne zaštite. Hajdemo svi zajedno doprinijeti da se virus ne širi među nama i tako ćemo najbolje dočekati ljeto i možda ćemo se štogod okupati, rekla je Grba-Bujević.

O popuštanju mjera

- Nije prenaglo. Mjere smo morali ublažavati, život ide dalje. Dakle nije prerano, u dobro je vrijeme, ide se postepeno i nije se moglo pustiti odjednom. Treba gledati učinke, trebamo biti pažljivi, ključna su iduća dva tjedna i moramo to dobro popratiti i ako će to biti sve u redu onda će biti dobro, rekla je.

O ponašanju građana

- Stalno ponavljam i kažem ovako: Uvijek ima nekih ekstrema koji ne misle kao velika većina, ali hrvatskom narodu kapa do poda. Izdržati sve to što nas je snašlo je bilo jako teško. Jako je teško promijeniti iz temelja, a moramo se složiti da se život primijenilo iz temelja i da nikad više neće biti isto kao što je bilo. Moje divljenje ide prema ljudima koji su bili ili su još u samoizolaciji . to je 15.000 ljudi koji su 14 ili više dana bilo kod kuće sami i izolirani, zatvoreni. Puno su im pomagali mediji i televizija i informacije koje su dolazile do njih, ali se moramo svi zajedno složiti da zaslužujemo jako visoku ocjenu, rekla je Grba-Bujević.

Komentirala je i proglašenje pobjede nad koronavirusom koji je neki dan objavila novozelandska predsjednica vlade.

- Još nismo razgovarali na stožeru o tome kad ćemo izaći pred narod i reći pobijedili smo, ali se silno veselimo kad bude dan da je nula novozaraženih, ali nećemo proglašavati pobjedu jer treba pratiti sve ostalo. Virus će cirkulirati i moramo biti oprezni i paziti na distancu, komentar je na proglašenje pobjede u Novom Zelandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:04