Zaokret na izborima

Ključne bitke za gradove i županije: Ovi dugogodišnji vladari mogli bi pakirati kofere

Građani Zagreba jučer su okrenuli leđa višedesetljetnom upravljanju gradom - uz superioran broj glasova danih čelniku Možemo!
Radimir Čačić, Anđelko Stričak, Damir Bajs, Marko Marušić
 Cropix/Facebook

U foteljama gradonačelnika i župana u velikim gradovima malo će njih sjediti istih - svjedoči prvi izborni krug. Ostanu li građani u istom raspoloženju i za dva tjedna, dosadašnji vladari u velikim gradovima poput Zagreba, Splita i Osijeka mogu pakirati stvari.

Građani Zagreba jučer su okrenuli leđa višedesetljetnom upravljanju gradom - uz superioran broj glasova danih čelniku Možemo! Tomislavu Tomaševiću u Zagrebu, njegov konkurent u drugom krugu Miroslav Škoro, koji je dobio 12,06 posto podrške, teško se može nadati čudu.

Iz igre je ispao HDZ-ov kandidat Davor Filipović, koji nije dobio ni deset posto, premda su mu gotovo sva istraživanja predviđala da će upravo on voditi bitku s favoritom Tomaševićem dok je Jelena Pavičić Vukičević po brojnim anketama bila tek četvrta, a ponegdje i peta. Stjepan Kožić sa 44,93 posto glasova u drugom krugu borit će se za još jedan mandat župana Zagrebačke županije sa SDP-ovim kandidatom Mihaelom Zmajlovićem koji je osvojio 29,08 posto.

Nadmašio prognoze

Premda je u analizama kotirao kao drugi, ali opasan drugi koji bi u drugom krugu mogao postati i prvi, Ivica Puljak, Centar, nadmašio je prognoze i osvojio, prema posljednjim podacima, 26,82 posto birača, oko četiri posto više od HDZ-ova Vice Mihanovića koji je slovio za pobjednika prvog kruga i prema istraživanjima uspješno održavao prednost. U drugom krugu Puljka čeka borba za birače Željka Keruma koji je dobio onoliko koliko su mu i prognozirali, oko 15 posto, kao i SDP-ov Ante Franić s oko osam posto.

Na kladionicama Puljak dobro stoji, ali Splićani su nepredvidljivi... HDZ-ovcima bitka za splitskog župana na ovim izborima ne ide glatko. HDZ-ov župan Blaženko Boban, s dugim stažem u HDZ-u, 11 godina bio je gradonačelnik Solina, može se pohvaliti da je na zadnjim lokalnim izborima sa 70 posto glasova već u prvom krugu ostvario najbolji izborni rezultat, jučer je dogurao do 39,47 posto, a u drugi krug će s SDP-ovim Rankom Ostojićem koji je osvojio 17,51 posto. U Sinju se vodi važna bitka za gradonačelnika - Mostov Miro Bulj ugrabio je veliku prednost sa 42,71 posto u odnosu na 28,95 posto HDZ-ova kandidata Igora Vidaline.

Iako je SDP-ov Joško Klisović doživio gadan poraz, gori od predviđanja, SDP je uspio zadržati vlast u Sisku i Koprivnici i nije mu se dogodilo ono čega se najviše bojao - da izgubi Rijeku kao utvrdu koju čvrsto drži već 30 godina nakon što se Vojko Obersnel povukao i igru prepustio svome manje poznatom zamjeniku Marku Filipoviću. Filipović je startao mlako, ali je u kampanji uspio postati vidljiv i osigurati podršku uz koalicijski IDS u fajtu s čak 11 kandidata, četiri više negoli na posljednjim lokalnim izborima.

Nakon odlaska Obersnela izgledalo je da Rijeka SDP-ovcima više nije sigurna, ali rezultati pokazuju da je Filipović uspio osvojiti 30,25 posto - premda su mu ankete davale oko 23 posto podrške za razliku od njegova najvećeg konkurenta Davor Štimca koji se sa 16,10 posto uklopio u prognoze.

Čini se da Zlatko Komadina ostaje na svom tronu župana - dobio je 42,12 posto glasova, a u drugi krug ide s HDZ-ovim Garijem Cappellijem koji se izborio za 26,77 posto podrške. No, Filipović ne može odahnuti: anketa agencije MASMI uoči prvog kruga pokazala je da će borba biti neizvjesna; Filipović ima prednost, ali blagu, projekcija razlika između Filipovića i Štimca vrti se tek oko tri posto.

Pobjeda u prvom krugu

Status quo odbacili su i Osječani i probudili nadu HDZ-u da će prvi put u povijesti vladati Osijekom; Ivan Radić koji je dobro stajao na predizbornim kladionicama dobio je 38,69 posto glasova i slijedi mu sraz s Berislavom Mlinarevićem iz Domovinskog pokreta koji je dobio 19,63 posto glasova, za razliku od kolege Ivana Anušića koji je mandat župana osvojio u prvom krugu.

Dok su Čačićevi reformisti najveći pobjednici izbora u Varaždinskoj županiji, dobili su u prvom krugu dva načelnika i tri nezavisna na svojim listama, status Ratka Čačića kao varaždinskog župana s oko 30 posto podrške više nije neupitan - za vratom mu puše HDZ-ov Anđelko Stričak sa 27,05 posto.

"Odmetnik" HDZ-a Ivan Penava u prvom krugu zadao je ozbiljan udarac svojoj bivšoj stranci - prešišao je sa 43,80 posto podrške HDZ-ova kandidata Nikolu Mažara koji je dobio 24,81 posto. Ni u Koprivničko-križevačkoj županiji prvi krug nije donio pobjednika i tek treba vidjeti kako će se u drugom rasporediti glasovi; Darko Koren ima oko 36 posto, SDP-ov Mladen Kešer 26, a nezavisni Željko Lacković 24 posto podrške.

Tijesno je i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - dugogodišnji župan Damir Bajs pobijedio je u prvom krugu s 38,55 posto, a u drugi krug će s HDZ-ovim Markom Marušićem koji je osvojio 36,63 posto. Mrtva trka vodila se u Šibensko-kninskoj za župana između Marka Jelića (36,52) koji je smijenio Josipu Rimac i HDZ-ova Gorana Pauka (36,10), ali i u Ličko-senjskoj županiji gdje bivši HDZ-ovac Darko Milinović sa 33,26 posto neznatno vodi pred HDZ-ovim Ernestom Petryjem koji je dobio 32,04 posto. Kako stvari stoje, drugi krug u nekim gradovima bit će uzbudljiviji od prvog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:41