NOVI ŠEF DRŽAVE

KLJUČNE MILANOVIĆEVE PORUKE IZ INAUGURALNOG GOVORA Tri poluge za razvoj: neovisna znanost, pravosuđe i mediji

Zoran Milanović
 FaH

Govor novog predsjednika Zorana Milanovića, koji je održao nakon davanja prisege, pokazuje da se na Pantovčak uselio socijaldemokrat. Dominirale su poruke o jednakosti građana, nužnosti obrazovanja koje treba biti dostupno svima, promicanju neovisnosti znanstvene zajednice, sudstva i medija, respektu prema Domovinskom ratu, ali jednako i antifašizmu te borbi protiv korupcije i klijentelizma.

“Poštovane građanke i građani!” počeo je Milanović govor i niti jednom nije posebno apostrofirao Hrvatice i Hrvate, čime pokazuje da jednako tretira sve hrvatske državljane.

Brana tiraniji

U samom je uvodu, citirajući izraelskog povjesničara i filozofa Yuvala Noaha Hararija, rekao da se budućnost prave liberalne demokracije može osigurati samo tako da se istinu sačuva neovisnom o željama većine birača. “Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između suprotstavljenih želja različitih ljudi. Većina birača ili većina narodnih zastupnika može, primjerice, izglasati odluku da ne postoji problem klimatskih promjena ili da to uopće nije problem, ali to neće promijeniti istinu da taj problem - postoji... Istina nije pitanje želje naroda”, rekao je Milanović, čime je poručio da nema namjeru podilaziti biračima, svidjeti se svima i bildati svoj rejting što je izazov kojem su podlegli njegovi prethodnici.

U govoru je posebno apostrofirao neovisnost znanstvene zajednice, sudstva i medija. “To je najčvršća brana tiraniji. Tiraniji svake vrste”, kazao je novi predsjednik Republike i uz to poručio da “znanstvena zajednica, sudstvo i mediji moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima”. Time je kazao da korupciju i klijentelizam smatra jednim od većih problema u društvu, a znanstvenu zajednicu, sudstvo i medije vidi kao poluge kojima ju se, ako su zdrave i čvrste, može suzbiti.

“Svakodnevno ću se boriti protiv toga da se ljudima osporava patriotizam i dobre namjere. Patriotizam je, za razliku od sirovog nacionalizma, kritička privrženost i negacija isključivosti. Patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koji su naše društvo i naše živote učinili - i čine - boljima, slobodnijima, nadahnutijima”, rekao je novi predsjednik države i zapravo poručio HDZ-u da ne može svojatati domoljublje jer to na kraju za posljedicu ima promociju i širenje nacionalizma. U nastavku je dodao da patriotizam podrazumijeva zahvalnost svima koji su podnijeli žrtvu u Domovinskom ratu, ali jednako tako i antifašistima. Ponovio je rečenicu iz kampanje: “Ratovi su gotovi”.

“Naša budućnost ovisi, ponajprije, o kvaliteti školovanja i aktivnoj vjeri u to da je znanje ključ ispunjenijeg i uspješnijeg života. Hrvatska je danas, usprkos svemu, ipak dovoljno imućna i zrela da može kvalitetno obrazovanje na svim razinama učiniti dostupnim svim ljudima, bez obzira na njihov socijalni status, nacionalnost ili porijeklo”, rekao je Milanović čime je poslao snažnu poruku da obrazovanje mora svima biti dostupno i priuštivo.

Velik dio govora odnosio se na to da će se zalagati za jednakost i pravdu. Kako jednakost u odnosu na nacionalnost, vjeru, spol, seksualnu orijentaciju, tako i u odnosu na materijalni status. “Hrvatska je domovina nekvalificiranog radnika jednako kao i uglednog akademika. Hrvatska jednako pripada i nezaposlenom tokaru i prezaposlenom programeru”, poručio je novi predsjednik da je protiv elitizma i socijalnog raslojavanja.

Jednakost

“Osnaživanje solidarnosti u društvu, pravednija raspodjela bogatstva i suzbijanje klijentelizma, kulture laži i pohlepe glavni su i najučinkovitiji instrumenti u borbi protiv nejednakosti i klasnog raslojavanja”, nastavio je Milanovć i zaključio da “naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto”. U prioritete u obnašanju dužnosti uvrstio je pravo svakog građanina na dostojanstven život i poštenje, što je zaključio citatom Milana Mladenovića iz EKV-a: “Ovo je kuća za nas”.

Političarima s kojima će morati surađivati poručio je da nije greška ili nesreća kada će se razilaziti u stavovima, nego je greška kada zbog toga jedni drugima dovode u sumnju motivaciju i patriotizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:51