PRAVOSUĐE

KLJUČNI DOKUMENT ZA ANTIKORUPCIJU NA ČEKANJU Imovinske kartice sudaca objavit će se tek u rujnu

Dražen Bošnjaković
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još je 2017. godine obećao da će se objaviti imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika što bi, kako je tada govorio, trebalo popraviti lošu percepciju pravosuđa kojemu građani po svim istraživanjima iskazuju nepovjerenje i sumnjaju da je korumpirano.

Od tada je prošlo dosta vremena dok se nije izmijenio Zakon o Državnom sudbenom vijeću i stvorila pretpostavka da imovina sudaca i tužitelja te članova njihovih obitelji bude dostupna klikom na internetu, kao što je to slučaj s političarima. U svibnju 2019. godine ministar Bošnjaković je rekao da je sve spremno, a objava imovinskih kartica pravosudnih dužnosnika bila je najavljena za lipanj prošle godine.

Veliki otpor sudaca

- I političari i suci imaju određenu vlast i određenu moć u rukama. Biti sudac i odlučivati o nečijoj sudbini i o nečijim interesima je zapravo vrlo odgovorna dužnost - govorio je prije više od godinu dana Bošnjaković koji je unatoč velikom otporu u sudačkim redovima zauzeo stav da “javnost mora znati čime raspolaže više od 1700 pravosudnih dužnosnika”.

Rok u kojemu su svi suci trebali predati imovinske kartice na novom, digitalnom obrascu bio je 14. lipnja 2019. godine. Do danas, međutim, nisu objavljene, a najraniji datum kada bi mogle ugledati svjetlo dana je rujan, dakle tek u mandatu buduće Vlade.

- Imovinske kartice će se objaviti nakon ljeta. Bio bih sretniji da smo to prije implementirali, ali sam zadovoljan da ćemo to ipak učiniti. Agencija za zaštitu osobnih podataka imala je primjedbe na Zakon o DSV-u zbog neusklađenosti s Općom uredbom za zaštitu osobnih podataka za koje nismo znali dok smo usvajali zakon, pa smo ga morali mijenjati - rekao je Bošnjaković.

DSV-u i DOV-u smo postavili pitanje što se događa s objavom imovine pravosudnih dužnosnika. Dobili smo gotovo identične odgovore.

Izmijenjena pravila

- ZDSV je izmijenjen te je stupio na snagu 1. siječnja 2020. Pravila o sadržaju obrasca izvješća o imovini suca i načinu njegova podnošenja također su izmijenjena, te je zatraženo mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je kao nadzorno tijelo za provedbu GDPR-a, imala primjedbe na izmjene Pravila. Sukladno uputi Agencije Pravila su ponovno izmijenjena, te dostavljena Agenciji za zaštitu osobnih podataka na ponovno mišljenje. Dana 4. lipnja 2020., DSV je zaprimio mišljenje Agencije koja na izmjene Pravila nije imala primjedbi. Po stupanju na snagu navedenih Pravila, suci će dostaviti DSV-u podatke iz izvješća o imovini u skladu s izmjenama Pravila. Nakon toga, izvješća o imovini sudaca bit će javno objavljena - odgovorili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:06