BITKA S COVIDOM-19

KLJUČNI IZAZOV U RATU PROTIV KORONAVIRUSA Epidemiolozi zabrinuti zbog zaraženih doktora USPOREDBA Razlike u simptomima prehlade, gripe i korone

 
 CROPIX

Najveći izazov Nacionalnog stožera civilne zaštite, u ovom trenutku, jest očuvati zdravstveni sektor i usporiti nagli rast oboljelih kako bi se izbjegao scenarij Italije i Španjolske. Faza koja je nazvana mirna epidemiološka situacija postupno se penje na višu razinu, a samim time i povećava brigu Kriznog stožera.

U samo nekoliko dana broj oboljelih se udvostručio tako da je trenutačno 56 laboratorijski potvrđenih slučajeva koronavirusa, odradilo se 880 testova, a nalazi za 25 osoba još uvijek se čekaju. Dobra vijest je da imamo još jednog, četvrtog, izliječenog pacijenta, a riječ je o djevojci hrvatskog nultog pacijenta. Od svih oboljelih pacijenata samo jedan ima srednje teški oblik bolesti, no nitko nije životno ugrožen.

Kako doznajemo, najveću zabrinutost trenutačno predstavljaju oboljeli liječnici. Kada govorimo o kardiologu s Rebra, tu situaciju smatraju relativno mirnom te su detektirani kontakti.

Na slučaj oboljelih liječnika osvrnula se i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, dr. Alemka Markotić, koja je pojasnila da zasad nijedan od kontakata nema simptome, a dosad napravljeni brisovi su negativni, dok se neki rezultati još uvijek čekaju.

- Kontakt s liječnikom s Rebra ostvarilo je 30-ak liječnika iz drugih institucija, a među njima su i neki liječnici iz Zarazne. Šest liječnika je u samoizolaciji, ostali nisu karakterizirani kao bliži - rekla je Markotić.

Kako neslužbeno doznajemo, veći problem predstavljaju liječnici oboljeli u KB-u Dubrava, a epidemiološki monitoring još nije u potpunosti završen.

Porast pod kontrolom

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je da prema njegovim spoznajama u ovom trenu još uvijek nema slobodnog cirkuliranja virusa, ali da je i to pitanje trenutka.

- Najvažnije je da nemamo velik broj oboljelih odjednom, jer to potencijalno dovodi do smrtnosti. Ne smije se dopustiti da se preoptereti sustav. Zato stalno apeliramo na građane da se pridržavaju svih mjera i uputa koje dobiju - kaže Capak. Inače, HZJZ je zaposlio 15 osoba koji rade u call centru i odgovaraju na pitanja građana.

- Nismo mogli više trošiti epidemiologe na brojne telefonske upite. Osposobili smo ljude koji odgovaraju na najčešća pitanja - kaže Capak.

Iako je broj oboljelih u ovom trenutku neopterećujući za sustav, očekuje se porast. To znači da će bolesnici s blagom kliničkom slikom biti na kućnom liječenju. Bolest će liječiti simptomatski, snižavanjem tjelesne temperature, odnosno na isti način kao kada imaju gripu ili virozu. Bolnica će biti rezervirana za osobe koje imaju komplikacije, a to se uglavnom tiče respiratornih problema, kratkog daha ili lošeg općeg stanja.

Jučer je, također, održan sastanak ministra Vilija Beroša s ravnateljima ustanova koje će biti najvažnije u borbi protiv koronavirusa te je donesena odluka da KB Dubrava bude centar za respiratorno ugrožene bolesnike Zagrebačke županije. Svojevrstan problem predstavlja ventilacijski sustav te bolnice koji može biti potencijalni prijenosnik koronavirusa, tako da se, kako doznajemo, opremaju prostori koji imaju mogućnost prirodne ventilacije, odnosno gdje se mogu otvarati prozori.

Dogovoreno je i da zagrebačke bolnice preuzimaju hitne pacijente koji su gravitirali KB-u Dubrava. No, u ovom trenutku još neće biti premještanja pacijenata. Naime, dio pacijenata koje je moguće otpustiti ići će na kućnu njegu, dok će ostali biti u KB-u Dubrava.

Činjenica da je dvoje liječnika te bolnice pozitivno na koronavirus ipak dovodi do bojazni od eventualnog širenja zaraze, tako da se treba napraviti kompletna epidemiološka slika kako bi se odbacile sve mogućnosti nepotrebnog širenja koronavirusa.

KBC Sestre milosrdnice također će imati respiratorni izolacijski centar (“zelena zgrada”) i operacijsko-intenzivni trakt (urologija), za slučaj da KB Dubrava ne profunkcionira ili broj pacijenata bude prevelik.

S obzirom na situaciju dogovoreno je i da liječnici koji su dosad izvan radnog vremena imali pravo raditi u privatnim ordinacijama - do daljnjega nemaju to pravo.

Zaštitna oprema

- Svi takvi ugovori se suspendiraju do završetka ove krizne situacije - rekao je Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice. Na sastanku se, kaže Zovak, govorilo i o zaštitnoj opremi. S obzirom na to da je situacija u Kini bitno bolja, može se očekivati da problema s nabavom neće biti.

Postavilo se i pitanje medicinskih djelatnika koji zbog vlastite sigurnosti pokušavaju odbiti pregled pacijenta.

- Tu se radi vrlo rezolutno. Svaki djelatnik koji odbije pružiti zdravstvenu uslugu (u ovom slučaju radi straha od zaraze virusom) čini teški prekršaj obveza iz radnog odnosa te stječe uvjete za izvanredni otkaz - rekao je Zovak i dodao da tako nešto ne priliči ovom pozivu koji su izabrali.

Kako neslužbeno doznajemo, razmatraju se i mogućnosti priručnih bolnica. Točnije, Arena Zagreb bi mogla postati mjesto za izolaciju pacijenata, no u trenutku kada imamo manje od 60 oboljelih to se još neće dogoditi. Ipak, doznajemo, kreveti se već nabavljaju.

Još jedan veliki problem su samoizolacije i nepridržavanje istih. U ovom trenutku gotovo 10 tisuća ljudi ne bi smjelo napuštati svoje domove. Samo jučer bilo je 45 dojava o nepridržavanju, a 20 osoba je dobilo prekršajne naloge, odnosno kaznu od 8 tisuća kuna. Recidivistima bi druga kazna trebala biti 60 tisuća, a zatim 120 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:06