POČETAK UTRKE

KLJUČNI KOLINDINI LJUDI Otkrivamo tim s kojim HDZ-ova kandidatkinja planira dobiti izbore

Kao što je Jutarnji više puta najavio, očito je da se Kitarović odlučila okružiti umjerenijim HDZ-ovcima

Sinjska alka i Dan pobjede u Kninu precizno su pokazali tko su osobe na koje u predizbornoj kampanji računa Kolinda Grabar-Kitarović. Iako u kampanju službeno kreće za nešto više od mjesec dana, već se može vidjeti tko su suradnici na koje se namjerava osloniti u utrci protiv predsjednika Ive Josipovića i ostalih kandidata.

Birači centra

Upravo kao što je više puta najavio Jutarnji list, postaje očito da se Kolinda Grabar-Kitarović odlučila okružiti pripadnicima ponešto umjerenijeg dijela HDZ-a. To znači da je svjesna kako će joj za pobjedu trebati i birači centra, a ne isključivo desničarska publika, koja je posljednjih dana pohodila Knin, Sinj i Čavoglave. HDZ će osigurati logistiku, infrastrukturu i 10-ak milijuna kuna za kampanju, ali krucijalnu ulogu imat će njezini glavni suradnici.

A prvi suradnički krug sačinjavaju Tonći Kunjašić, Miro Kovač i novinarka Jadranka Jureško-Kero.

Tonći Kunjašić bio je u timu koji je zastupao Antu Gotovinu. Bio je zadužen za kontakte s novinarima, a odnedavno ima tvrtku koja se bavi PR-om. Kunjašić je Korčulanin, devedesetih se uključio u obranu Hrvatske, a kada se vratio na svoj otok, učlanio se u HDZ i uskoro postao načelnik tamošnje općine Smokvica. Zatim se priklonio Iviću Pašaliću, zbog čega je nakon što je Ivo Sanader preuzeo HDZ napustio stranku i sudjelovao u osnivanju Hrvatskog bloka. Naravno da je politički krahirao, poput cjelokupne Pašalićeve ekipe.

Vinar s Korčule

Nakon što se Gotovina odmetnuo u bijeg, i Kunjašić se maknuo iz politike i aktivirao u Poljoprivrednoj zadruzi Smokvica, najpoznatijoj po proizvodnji Pošipa. Ubrzo je osnovao tvrtku Kunjas, koja se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina.

Kunjašić je prošle godine dogovorio susret između Gotovine i Kolinde Grabar-Kitrović, a stoji i iza nedavnog boravka HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje u generalovu tunogojilištu.

Dobro informirani izvor iz HDZ-a tvrdi kako je Kunjašića kao pouzdanog suradnika angažirao Tomislav Karamarko, a Kolinda Grabar-Kitarović je na neki način morala pristati na suradnju. Kunjašić je u Kninu davao naputke Karamarku i Kitaraović kako da se pozicioniraju da bi ih kamere snimile. Svi su ga slušali bez pogovora uz lagano gurkanje laktova okupljenih.

Drugi po važnosti u njezinoj ekipi je Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, i vjerojatni šef Kolindine kampanje. Kovač je rođen 1968. u Splitu, dugogodišnji je hrvatski diplomat koji je u prošlosti bio pomoćnik ministra vanjskih poslova, potom veleposlanik u SR Njemačkoj između 2008. i 2013. godine. Profesionalnu karijeru počeo je u Uredu predsjednika Tuđmana.

Umjeren i kulturan, Kovač je također neupitno odan Karamarku. - Čvrsto vjerujem u uspjeh i ispravan put HDZ-ova vodstva - izjavio je nakon što je Karamarko u siječnju eliminirao Davora Stiera s položaja međunarodnog tajnika, i njemu dodijelio ovu funkciju.

Kritike suđenju

Treća je Jadranka Jureško-Kero, koja od 1999. živi u New Yorku sa suprugom Domagojem Kerom, bivšim generalnim konzulom, koji je nakon odlaska iz diplomacije postao direktor Podravke u SAD-u i Kanadi. Ona je od 2001. dopisnica Večernjeg lista, prije dvije godine snimila je dokumentarni film “Udružena nepravda” u kojem je kritizirala haaško suđenje generalima Gotovini i Markaču. Osim toga, Jadranka Jureško Kero priredila je biografiju Ankice Tuđman “Moj život s Francekom”, koja je objavljena 2006. godine.

Luksuzni stan

Na internetu je i službena informacija kako su supružnici Kero u travnju 2013. za 575.000 dolara kupili stan na Uper East Sideu na Manhattanu. Vrlo je često i afirmativno pisala o Kolindi Grabar-Kitarović koju je opisivala kao “trenutačno najutjecajniju Hrvaticu na međunarodnoj političkoj sceni” (listopad 2013.), najavljivala buduće poteze “Hoće li se zahvaliti NATO-u i ići u utrku za predsjednicu Hrvatske?” (prosinac 2013.) pa do intervjua iz travnja.

- Nijedna od međunarodnih funkcija nije mi važna kao moja domovina. Svatko od nas može na razne načine pomoći da se izvučemo iz krize i problema, a ja sam zaista spremna učiniti sve za Hrvatsku - ispričala joj je protukandidatkinja Ive Josipovića.

A u prošlosti su neki opisi bili prilično revijalizirani, poput teksta “Veleposlanica Kolinda izgledom zasjenila mlade američke misice”, koji je Jadranka Jureško-Kero napisala 30. 3. 2011. godine.

Vodeći u Primorju

U ekipi koju formira Kolinda Grabar-Kitarović postoji i drugi krug, makar se on tek popunjava. Njegov najutjecajniji član je Milijan Vaso Brkić, glavni tajnik HDZ-a i najpouzdaniji suradnik Tomislava Karamarka. Ovdje je još Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog, i uz Kolindu vodeći HDZ-ovac iz Hrvatskog primorja.

KLJUČNA IMENA U KAMPANJI

1. Tonći Kunjašić , vinar i PR-ovac iz Smokvice na Korčuli 2. Jadranka Jureško-Kero, konzervativna kolumnistica 3. Miro Kovač, bivši ambasador HDZ-a 4. Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog 5. Milijan Vaso Brkić, poznat po aferi prepisanog diplomskog

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:18