EPIDEMIJA U ŠKOLAMA

Ključni odgovori na pitanja o bolesti za koju smo vjerovali da je iskorijenjena: Koliko je opasan hepatitis A ?

Epidemiolog dr. Bernard Kaić upozorava da postoji i cjepivo za hepatitis, ali ono nije u obaveznom kalendaru
 Neja Markičević/Cropix

Nakon što se među zagrebačkim srednjoškolcima iznenada pojavila epidemija hepatitisa A, zabrinuti roditelji imaju sve više pitanja o toj bolesti za koju smo vjerovali da je iskorijenjena. Na glavna pitanja odgovorio nam je dr. Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Koliko je hepatitis A ozbiljna bolest?

- Iako ima neugodne simptome, uglavnom se preboli bez većih problema. U tom kontekstu se ne smatra jako ozbiljnom bolešću. Naravno, kao i svaka bolest, može razviti komplikacije, a u vrlo rijetkim slučajevima oni mogu biti i fatalni.

Ostavlja li trajne posljedice na djecu koja je prebole?

- U gotovo svim slučajevima bolest se preboli bez posljedica. Rizičnija skupina su odrasli, a oni češće razvijaju simptome, ponekad i teže.

Postoji li cjepivo?

- Postoji, ali ono nije dio redovnog kalendara cijepljenja. Naime, ova bolest je praktički iskorijenjena jer se prenosi fekalnim putem (rijetko nečistom vodom, barem ne u današnjim uvjetima). Za razliku od hepatitisa A, hepatitis B je dio redovnog kalendara cijepljenja. Najbolja je prevencija higijena.

Kada je zadnji put u Hrvatskoj bila epidemija ove bolesti?

- Posljednji put je veće grupiranje bilo prije oko četiri godine. Inače se sporadično pojavi. Tada je rizičan faktor bio stupanje muškaraca u intimni odnos, a nakon toga se infekcija proširila i među članovima kućanstva.

Koji su simptomi hepatitisa A?

- Oboljeli su razvijali simptome povišene temperature, boli u trbuhu, mučninu, povraćanje i žuticu. Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih i mogu uključivati visoku temperaturu, gubitak apetita, proljev, mučninu, bolove u trbuhu, tamnu boju mokraće, svijetlu stolicu i žuticu. Simptome nemaju svi zaraženi, a češće se javljaju kod odraslih nego kod djece.

Kako se prenosi?

- Prenosi se feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe. Zaraziti se možete ako jedete hranu koju je pripremala zaražena osoba koja nije oprala ruke ispravno ili je oprala ruke u kontaminiranoj vodi te ako pijete kontaminiranu vodu (uključujući kockice leda), ako jedete sirove ili nedovoljno kuhane školjke iz kontaminirane vode, sirovu i termički neobrađenu i neopranu hranu (voće, povrće, sushi).

Zaraziti se možete i ako imate bliski kontakt s osobom koja ima hepatitis A (korištenje zajedničkog sanitarnog čvora i kuhinje). Prenosi se i spolnim odnosom te ubrizgavanjem droge, kada se koristi kontaminirana oprema.

Kada je osoba zarazna?

- Oboljela osoba je zarazna 14 dana prije pojave i 7 dana nakon pojave simptoma žutice, a ako oboljeli ne razvije žuticu, zarazan je 14 dana od pojave simptoma bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:46