‘FIT FOR 55‘

Klub eurozastupnika HDZ/EPP poziva na pravednu i promišljenu zelenu tranziciju

Europska komisija je predstavila široki paket zakonodavnih prijedloga u području klime, prometa i energetike kojima to želi ostvariti.
Karlo Ressler i Željana Zovko
 Goran Mehkek/Cropix

HDZ-ovi eurozastupnici pozvali su u srijedu na pravednu i promišljenu zelenu tranziciju "uz vođenje računa o posljedicama na obitelji s niskim i srednjim prihodima, osobito u ruralnim područjima", nakon što je Europska komisija predstavila ključni element Zelenog plana - zakonodavni paket "Fit for 55".

Nakon usvajanja Europskog propisa o klimi koji postavlja iznimno visoki cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. za barem 55 posto u odnosu na razine iz 1990., Europska komisija je u srijedu predstavila široki paket zakonodavnih prijedloga u području klime, prometa i energetike kojima to želi ostvariti.

"Postizanje ciljeva Zelenog plana bit će iznimno teško i podrazumijeva dubinsku transformaciju europskog gospodarstva i društva. Provedba najambicioznije zamišljenog klimatskog zakonodavstva na svijetu oblikovat će živote svih Europljana, utječući, među ostalim, na aute koje vozimo, zgrade u kojim živimo, cijenu i način grijanja ili putovanja avionom", istaknuli su u zajedničkom priopćenju HDZ-ovi eurozastupnici Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Karlo Ressler.

"Transformacija, o čijim konkretnim mjerama sada počinju pregovori, ne smije biti ishitrena već pravedna i promišljena, uz vođenje računa o njezinim posljedicama na obitelji s niskim i srednjim prihodima, osobito u ruralnim područjima", pozvali su iz Kluba HDZ/EPP.

Ističu da je Hrvatskoj važna zaštita okoliša i postizanje klimatske neutralnosti, ali uz "minimiziranje nepravednog opterećenja za građane i gospodarstvo".

"Trošak zelene tranzicije se nikako ne smije prelomiti preko leđa obitelji s niskim i srednjim prihodima, vlasnika automobila, poljoprivrednika ili preko slabije razvijenih država članica", upozorili su HDZ-ovi eurozastupnici.

Zakonodavni paket "Fit for 55", ključni je element Europskog zelenog plana i sadrži 13 zakonskih prijedloga, od kojih su neki potpuno novi, a neki su revizija postojećih zakona.

Oni obuhvaćaju: trgovanje emisijama u novim sektorima i stroži EU-ov sustav trgovanja emisijama, povećanje uporabe energije iz obnovljivih izvora, poboljšanje energetske učinkovitosti, brže uvođenje prijevoznih sredstava s niskim emisijama te potrebne infrastrukture i goriva, usklađivanje porezne politike s ciljevima Europskog zelenog plana, sprečavanje istjecanja ugljika te alate za očuvanje i rast prirodnih ponora ugljika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:32