BESPRAVNA GRADNJA

Klub IDS-a u Sabor uputio prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji

‘Diljem obale imamo bespravno sagrađene dvorce i hacijende, što ne samo da je protuzakonito već potencijalno i opasno‘

Emil Daus i Dalibor Paus

 Press IDS

Klub IDS-a danas je u saborsku proceduru uputio prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji. Zakonodavna aktivnost nastavak je inicijative za borbu protiv bespravne gradnje u Hrvatskoj, koju je IDS-ovih 17 općina i gradova pokrenulo krajem siječnja kada su predstavili portal bespravnagradnja.hr. U mjesec dana pridružilo im se još osam gradova i općina neovisno o stranačkoj pripadnosti, a putem stranice je do sada prikupljeno više od 315 prijava građana.

„Klub zastupnika IDS-a traži hitne dopune Zakona o građevinskoj inspekciji na način da se ovlasti izdavanja rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja omoguće komunalnim redarima, koji zaustavljaju gradnju i zatim pozivaju inspektora na teren“, poručio je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus na danas održanoj konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Tom je prigodom, predsjednik IDS-a Dalibor Paus istaknuo kako je bespravna gradnja veliki problem ne samo u Istri već diljem hrvatske obale, a zbog godina zanemarivanja ovog problema ozračje u društvu je takvo da imamo slučajeve da inspektori doživljavaju fizički napad kada rade svoj posao i provode zakon.

„Pet do dvanaest je da zaustavimo devastaciju koja se godinama prešutno događala. Diljem obale imamo bespravno sagrađene dvorce i hacijende, što ne samo da je protuzakonito već potencijalno i opasno ako nije građeno prema pravilima struke. Ove predložene dopune su velik korak koji bi omogućio brzu reakciju i zaštitu prostora od strane komunalnih redara koji su na terenu i znaju što se događa. Svaki metar zemlje je bitan i dosta je stavljanja problema pod tepih“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus, koji je poručio kako očekuje da ostali zastupnici prepoznaju važnost ovih Izmjena zakona.

Borba protiv bespravne gradnje dio je novih politika IDS-a koje nose naziv „Svaki čovik. Svaki metar“, koje su predstavljene na nedavnom Saboru stranke održanom u Novigradu.

IDS dugoročno traži spuštanje inspekcijskih ovlasti na jedinice lokalne samouprave jer će to omogućiti bolju zaštitu javnog interesa. Pozivaju gradove i općine bez obzira na stranački predznak da im se priključe u borbi za zaštitu prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 05:50