PRESICA U SABORU

Klub Mosta: Vladino izvješće o COVID-u suhoparan je dokument prepun rupa

‘COVID putovnice treba ukinuti jer i cijepljeni prenose virus, a testirati treba sve ili nikoga‘, tvrdi Marin Miletić.
Marija Selak Raspudić
 Nera Simic/Cropix

Vladino izvješće o COVID-u od lipnja do kraja kolovoza, o kojem će Sabor raspravljati ovaj tjedan, ne odgovara na ključna pitanja, manjkavo je i nedorečeno, "puno rupa", ocijenili su u ponedjeljak zastupnici Kluba Mosta.

- Riječ je o suhoparnom dokumentu prepunom rupa koji ne odgovara na ključna pitanja - ocijenila je Marija Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdila je da se u izvješću prešućuje kako su epidemiološke mjere utjecale na zdravlje građana, odnosno da trećina građana manje odlazi liječniku na preglede nego što je to bilo prije pandemije.

Prešućuje se i zašto se broj naručenih doza cjepiva popeo na 18,9 milijuna dok je još otvoreno pitanje docjepljivanja trećom dozom, te što se događa sa skladištenjem cjepiva, upozorila je.

- Hrvatska šakom i kapom donira višak cjepiva - tko obavlja takve procjene i razbacuje se našim novcem? - upitala je Selak Raspudić.

Istaknula je i da su nedostatni podaci o, kako je kazala, dramatičnom porastu udjela preminulih, a cijepljenih osoba u odnosu na razdoblje od siječnja do svibnja, te na nedostatak podataka o udjelu onih koji su preboljeli covid među hospitaliziranima i preminulima.

Upitala je i zašto se građane ne informira o tome da unatoč cijepljenju su u opasnosti da budu hospitalizirani ili da umru od covida već se samo navodi podatak da znatan broj preminulih zbog covida (78 posto) nije bio cijepljen.

- To građanima ulijeva lažnu sigurnost - smatra.

Rekla je i da u izvješću od siječnja do svibnja nema umrlih koji su bili cijepljeni, a sada prema podacima od lipnja do kraja kolovoza svaka peta cijepljena osoba je hospitalizirana, a gotovo svaka četvrta je preminula od COVID-a.

Klub Mosta stoga hitno traži izvješće o zdravstvenom stanju zdravlju nacije i plan zdravstvenog oporavka nacije, vraćanje javne nabave kako bi se spriječila korupcije u zdravstvu , uključivanje preboljelih u statistiku te ujednačavanje COVID mjera.

- Treba promisliti o potrebi covid potvrda i treba li testirati sve ili nikoga - rekla je Selak Raspudić.

Zastupnik Marin Miletić ponovio je stajalište da "ucjenjivanje građana da se cijepe nije etično i ljudski".

- COVID putovnice treba ukinuti jer i cijepljeni prenose virus, a testirati treba sve ili nikoga - rekao je i dodao da bi Stožer trebao razmisliti i o ukidanju svih mjera.

- Zbog epidemioloških mjera izgubljeno je u svijetu 305 milijuna poslova, 500 milijuna ljudi palo je ispod razine siromaštva, stanje gladi naraslo je sa 135 na 270 milijuna ljudi, 24 milijuna studenata prestalo je studirati - iznio je Miletić podatke sa Sveučilišta Stanford.

Sabor će o Izvješću o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj za razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza 2021. raspravljati u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:28