NEĆE RUŠITI HORVATA

Koalicija na sastanku tri sata o sporoj obnovi: ‘Nitko nije zadovoljan, ali premijer bira ministre, on odlučuje‘

"Premijer je taj koji bira svoje ministre i sve dok ima povjerenje u Horvata, imat će i podršku partnera", kaže nam sugovornik

Darko Horvat

 Goran Mehkek/Cropix

HDZ-ovi partneri u koaliciji nezadovoljni su dinamikom obnove, a posebice sporošću trošenja novca iz Fonda solidarnosti, čime nije zadovoljan niti premijer Andrej Plenković, a ni HDZ, ali ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat bit će obranjen u Saboru kada na red dođe oporbena inicijativa za njegovom smjenom.

Sukus je to današnjeg sastanka vladajuće većine gdje se tri sada raspravljalo o svim važnim političkim pitanjima, ali se najviše vremena potrošilo na Fond solidarnosti iz kojeg nam je na raspolaganju 5,1 milijardu kuna za zagrebački potres, koje moramo potrošiti do 17. lipnja, a s obzirom da je dosad potrošeno tek 2,3 posto sredstava, postoji velika opasnost da ćemo velik dio novca morati vraćati u Fond.

HDZ-ovi partneri, kažu nam izvori, svjesni su da bi potencijalni gubitak ogromnih bespovratnih sredstava koja su namijenjena za konstrukcijsku obnovu javnih zgrada Vladi, HDZ-u, ali i njima donio ogromnu političku štetu, ali sve dok Horvat ima Plenkovićevo povjerenje, on im nije sporan.

- Nismo zadovoljni, ali premijer je taj koji odlučuje i odgovornost je na njemu - kaže jedan sudionik današnjeg sastanka.

Drugi sugovornik iz koalicije ističe kako sve dok Horvat ima premijerovu podršku, imat će i njihovu.

- Nitko nije zadovoljan obnovom. Svi smo shvatili to kao veliki problem i bitno je da se krene raditi, da se maksimalno iskoristi sve što se može. Premijer je taj koji bira svoje ministre i sve dok ima povjerenje u Horvata, imat će i podršku partnera - kaže nam drugi sugovornik.

Horvatova prezentacija

Ministar je na sastanku održao i prezentaciju gdje se partnerima probalo ukazati na problem za koji su odgovorni korisnici sredstava, a ne samo tijela koja su raspisivala pozive. Tako se često loptica odgovornosti prebacuje na lokalne sredine, posebice na Grad Zagreb, koji po njima nije dovoljno brzo pokrenuo projekte. Za neke projekte, poput krpanja vodovodnih cijevi, ali i prometne infrastrukture, nisu čak ni aplicirali na javni poziv.

Horvat je pak izvijestio kako je od sredstava dobivenih iz Fonda za zagrebački potres na stolu zahtjeva u iznosu od 400 milijuna kuna, odnosno osam posto, te da će se dinamika sada značajno ubrzati. Sredstva iz Fonda za petrinjski potres trošit će se puno efikasnije, kaže, jer već postoje računi za polovicu raspoloživih sredstava, odnosno potrošilo se gotovo milijardu kuna.

O obnovi se, doznajemo, razgovaralo i na internom sastanku u Vladi prije same koalicije, a premijer zadnjih dana ponavlja kako su svi ministri dobili nalog da se sve ubrza. Trebalo bi doći i do bolje koordinacije s nositeljima projekata, odnosno korisnicima sredstava.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nakon sastanka rekao je kako su zadužili ministra da jasno predstavi sve aktivnosti što je sve napravljeno od potresa i što slijedi s jasnim pokazateljima, naglasio je da ministar Horvat ima potporu vladajuće većine, te da je na sastanku zaključeno kako nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom i intenzitetom obnove.

Potrošiti sve, do zadnje lipe

- Zatražili smo da se obnova ubrza i da se ni jedna lipa iz Fonda koje su proslijeđene Hrvatskoj, ne vrate u Bruxelles, nego da se do roka koji je predviđen - 17. lipnja ove godine za 'zagrebački potres' i kraj lipnja iduće godine za 'petrinjski potres' - doista i utroše - naglasio je Bačić.

Podsjetio je i da je Grad Zagreb, iz kojeg stižu "otrovne strelice", također nositelj aktivnosti pa bi bilo dobro i njih pitati što su napravili da se proces ubrza.

- Mi ne napadamo nikoga, mislimo da je ovo projekt svih nas, neovisno tko je nositelj. I skandalozno je da se preko leđa građana oko toga politički prepucavamo - poručio je Bačić.

Ministar Horvat rekao je pak da će se i dalje baviti svojim poslom sve dok postoji povjerenje premijera koji ga je i pozvao u Vladu.

- Oznojili smo se jako dobro da bismo taj novac priskrbili Hrvatskoj i nećemo dozvoliti povrat bilo kojeg eura u Bruxelles - rekao je.

"Obnova vidljivija iz dana u dan"

Vladajuća će koalicija, potvrdio je, imati zajednički nastup u njegovu obranu.

- Iz dana u dan obnova je sve vidljivija, iz dana u dan dinamika raste i iz dana u dan sve je manje problema koji nam stoje na putu pravoj, ozbiljnoj, dinamičnoj obnovi - dodao je.

Rekao je i da rokovi u kojima Hrvatska treba utrošiti novac koji dobiva iz Fonda solidarnosti nisu sveto pismo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:08