EUROPSKI IZBORI

KOALICIJA ZELENE LJEVICE PREDSTAVILA KANDIDATE Upozorili da smo na dnu po izdvajanju za zdravstvo: 'Humanitarne akcije nisu rješenje za bolesnu djecu'

Sandra Benčić, Rada Borić, Dragan Markovina
 Ronald Gorsic / CROPIX

Kandidati koalicije zelene ljevice za europske izbore (Možemo! – politička platforma, Nova ljevica, ORaH) u subotu su upozorili na rastuće nejednakosti u pristupu zdravstvu, a od resornog ministra Milana Kujundžića su zatražili da donacije građana iskoristi upravo za ono za što su prikupljene, kako ne bi produbljivao nepovjerenje građana u zdravstveni sustav.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade RH najavili su borbu za pristup inovativnim terapijama u Hrvatskoj te ograničavanje 'zdravstvenog profiterstva' farmaceutskih kompanija u proizvodnji i distribuciji novih lijekova nastalih pomoću javno financiranih istraživanja unutar EU.

Rada Borić (Nova ljevica) je navela da je Hrvatska unutar EU pri samom dnu izdvajanja za javno zdravstvo - četvrta odozdo.

Ustvrdila je da u Hrvatskoj postoji dugoročni trend rasta udjela privatne potrošnje na zdravstvo jer se pojedinci višeg socio-ekonomskog statusa odlučuju za usluge u privatnom zdravstvu, a češće posežu i za 'vezom' kako bi pribavili usluge u javnom zdravstvu.

Potrebna su sustavna rješenja

Tomislav Tomašević (Možemo! – politička platforma) rekao je da se humanitarnim akcijama ne mogu rješavati problemi u zdravstvu te da su potrebna sustavna, umjesto 'ad hoc' rješenja.

Ustvrdio je da građani sve manje vjeruju u zdravstveni sustav, i da je za to prvenstveno kriv ministar zdravstva Kujundžić. Dodao je kako je ministar umjesto Fonda za inovativne terapije koji bi se punio proračunskim novcem,m otvorio uplatni račun na kojeg su građani donirali 1,5 milijuna kuna za Spinrazu i lijek za neuroblastom.

Tomašević je podsjetio da su građanske udruge prozvale ministra zdravstva zbog njegovih izjava kako će se novac trošiti na lijekove koje povjerenstvo odredi, za što koalicija zelene ljevice smatra da bi predstavljalo nenamjensko trošenje doniranog novca. Stoga od ministra Kujundžića traže da sredstva namjenski utroši na Spinrazu i lijek za neuroblastom te da konačno osnuje javni Fond za inovativne terapije.

Sandra Benčić (Možemo! – politička platforma) je naglasila da će jedna od ključnih tema kampanje i rada u Europskom parlamentu zelene ljevice biti borba za jednakost pristupa zdravlju svim građanima Hrvatske i Europske unije.

Ograničiti monopol farmaceutskih kompanija

Kaže da će u Europskom parlamentu tražiti uspostavu zajedničke nabave skupih lijekova na razini Europske unije kako bi se njihova cijena smanjila.

Smatraju da je nužno ograničiti monopol farmaceutskih kompanija na proizvodnju i distribuciju novih lijekova, nastalih javno financiranim istraživanjima tako da rezultati tih javno financiranih istraživanja predstavljaju javno dobro koje farmaceutske kompanije ne mogu tretirati kao vlastito intelektualno vlasništvo provodeći zdravstveno profiterstvo.

Koalicija zelene ljevice najavila je da će se boriti za ograničenje primjene patenata na lijekove koji imaju značajan učinak na produženje i kvalitetu života oboljelih od malignih i/ili kroničnih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:06