REAKCIJE NA VANĐELIĆA

Koalicijski partneri: ‘HDZ ima jednog odličnog kandidata za gradonačelnika, njega bismo podržali‘

Tomislav Tomašević iz stranke Možemo!, Bandićev konkurent, kaže da očekuje HDZ-ova alibi kandidata
Damir Vanđelić
 Bruno Konjevic/Cropix

Odluka Damira Vanđelića da ipak ne bude kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika najviše ide na ruku Milanu Bandiću, a najjači Bandićev konkurent, Tomislav Tomašević iz Možemo!, smatra kako je vjerojatno do pucanja pregovora došlo jer se HDZ nije htio do kraja razvesti od Bandića.

- S jedne strane bilo bi korektno da je nastavio posao u Fondu, a s druge strane vidjeli smo medijsku ofenzivu zadnjih dana pa je očito da je nešto puklo u zadnji tren. Čini mi se da se nisu htjeli do kraja razvesti od Bandića. Očekujem njihova alibi kandidata i da će se kladiti da će Bandić ostati i da će i dalje s njim trgovati - poručio je Tomašević.

Iz Bandićeve stranke poručuju kako ih ne zanima Vanđelić te kako je aktualni gradonačelnik i dalje najbolji kandidat.

Puno izazivača

- Još se ne snalazim u ponudama kandidata i još mi je Bandić broj 1, s Vanđelićem ili bez njega. Ne vidim da ovi drugi nude nešto više i bolje, osim što su se svi okomili na jednog kao i svih šest puta dosad. Puno je izazivača, ali malo ih ima kvalitetu i reference - kaže Slavko Kojić, jedan od najvažnijih Bandićevih suradnika.

Na naše pitanje hoće li ovo pomoći Bandiću budući da bi on i Vanđelić vjerojatno ciljali na isto biračko tijelo, odgovara kako ne želi ulaziti u te spekulacije.

- Bandićevo biračko tijelo su građani Zagreba - poručuje.

Ivan Račan, član Predsjedništva SDP-a, kaže da HDZ već dugo nije imao jakog kandidata u Zagrebu i da mu ovo Vanđelićevo odustajanje ne predstavlja ništa novo.

- Moguće je da je to i dalje suradnja Bandića i HDZ-a, ali to više vidim kao dokaz Plenkovićeve improvizacije i neprincipijelnog upravljanja Vladom i političkim sustavom budući da su zbog Vanđelića čak i zakon mijenjali kako bi se on mogao kandidirati, a sada vidimo da neće biti kandidat. Ne možemo znati koga će HDZ sada kandidirati, ali naravno da će Bandiću ići na ruku ako kandidat bude netko tko u startu neće imati šansu. No, ni to nije garancija Bandiću jer on više nije ono što je bio prije osam godina - smatra Račan.

Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Mosta, ovaj Vanđelićev potez vidi kao logičan jer je time, kaže, pokazao da je ozbiljan čovjek koji je najvažniji posao za Zagreb, a to je obnova, shvatio kako treba i da mu se mora posvetiti u potpunosti.

Partneri iznenađeni

- Pokazao je da je moralna osoba, i to smatram očekivanim s obzirom na sve što smo o njemu znali. A HDZ pokazuje slabost i da nema toliku pregovaračku moć, što je i logično s obzirom na sve afere koje se nižu. Vjerojatno će se nastaviti njihova politika nuđenja slabog kvazikandidata da bi se prešutno ostvario nastavak koalicije s Bandićem i da bi se zadržao status quo, ali to im ovaj put neće proći - poručuje Selak Raspudić.

Koalicijski partneri HDZ-a bili su spremni podržati Vanđelića, pa ih je ovo iznenadilo. U kuloarima se spominje i Zdravko Marić, ali to nije realno zbog funkcije u Vladi, a Dario Hrebak (HSLS) jučer je rekao kako bi takvog kandidata podržali..

Anka Mrak Taritaš, pak, kaže kako HDZ može ići s ozbiljnim kandidatom ili s alibi kandidatom, a potajno podržavati Bandića, koji ispunjava sve njihove želje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:57