'67 JE PREVIŠE'

KOALICIJSKI PARTNERI OKRENULI LEĐA HDZ-u ZBOG MIROVINSKE REFORME 'Rješenje nije u pomicanju na 67 godina za odlazak u mirovinu'

365 stranka rada i solidarnosti: Rješenje je u gospodarskom rastu, koji je sada najniži u Europi, i zadržavanju 65 godina za odlazak u mirovinu
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Stranka Pametno jedina je oporbena stranka koja je, unatoč predizbornoj kampanji i riziku da se zamjeri biračima, nedvosmisleno uskratila podršku sindikalnoj referendumskoj inicijativi da se odlazak u mirovinu sa 67 godina spusti na životnu dob od 65 godina te da se reducira penalizacija ranijeg umirovljenja. Sve ostale opozicijske stranke podržale su sindikalnu inicijativu “67 je previše”.

Kada je riječ o strankama vladajuće koalicije, nijedna nije podržala HDZ-ovu politiku prema mirovinskom sustavu, a SDSS ju otvoreno kritizira i podržava sindikalni referendum.

- Treba podržati sve koji se bore protiv kontinuiranog smanjenja socijalnih prava radno ovisnog stanovništva te poteza koji ne doprinose povećanju zaposlenosti, porastu plaća ni mirovina, nego idu samo na to da se smanje cijena rada i troškovi za mirovine - kaže predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Nastavlja da bi u drugim okolnostima njegova stranka razmišljala o tome kako ugraditi diferenciju ili fakultativnu dobnu granicu koja bi uzimala u obzir golemu razliku u vrsti radnih mjesta, poslova i iscrpljivanju ljudi jer neki teško mogu zdravi doživjeti 65 godina dok neki mogu raditi puno dulje.

Do 70. po volji

- Treba ohrabriti glasove koji žele zaustaviti smanjivanje prava iz rada kroz mirovine uz širenje populacije povlaštenih mirovina čija se prava svaljuju na teret onih koji su mirovinu stekli iz rada - kaže Pupovac.

U 365 Stranci rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića također ne podržavaju Vladina rješenja za mirovine. - Rješenje nije u pomicanju na 67 godina za odlazak u mirovinu, nego u većem gospodarskom rastu, koji je sada najniži u Europi, zadržavanju 65 godina za odlazak u mirovinu, s mogućnošću za dobrovoljni produžetak do 70. godine - poručuju iz Bandićeve stranke, za koju je ključ u povećanju BDP-a, a ne u kasnijem umirovljenju.

‘SDP je pogriješio’

Po njima prijevremeni odlazak u mirovinu do 60. godine treba samo simbolično penalizirati.

- Mirovine, u zemlji na razini razvoja kao što je Hrvatska, trebaju biti po principu solidarnosti, a svaki drugi način, kao što je drugi stup, štetan je za razvoj gospodarstva i društva - poručuju iz Bandićeve stranke i kažu da zahtjev za produljenje radnog vijeka dolazi od financijskog sektora ili onih koji su fokusirani na povećanje profita i kapitala, kako bi korisnici mirovina što kasnije išli u mirovinu tako da oni mogu što dulje obrtati njihovu ušteđevinu.

Iz HNS-a poručuju da nam je potrebna mirovinska reforma, ali ne kažu kakva.

- Ako smo kao društvo zadovoljni mirovinskim sustavom i njegovim učincima na živote građana, uključujući prosječnu mirovinu u iznosu od oko 2500 kuna i prosječni radni staž hrvatskog umirovljenika od oko 30 godina, onda Hrvatska ne treba ništa mijenjati - kažu u HNS-u.

Od opozicijskih stranaka podršku referendumu dali su u Živom zidu, koji je čak želio prikupljati potpise jer “tzv. mirovinsku reformu ministra Pavića smatraju potpunim promašajem”.

Most je podržao sindikate jer vlasti zamjeraju “neprovođenje reformi koje bi omogućile punjenje mirovinskih fondova”, ali i zato što su “ukrali” referendum o mirovinskom sustavu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je izjavio da je SDP pogriješio 2013. godine kada je njihova Vlada odlučila da se od 2038. ide u mirovinu sa 67 godina.

Nositelj koalicijske liste političke platforme Možemo, Tomislav Tomašević, rekao je da podržavaju referendumsku inicijativu “67 je previše” jer “nepromišljena i nepravedna mjera HDZ-ove Vlade dodatno ugrožava ranjive skupine starijih radnika”.

Čak i Mirando Mrsić, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava koji je prvi produljio dob za odlazak u mirovinu, sada podržava sindikalnu inicijativu.

- Razumijemo zahtjeve sindikata jer ono što je postignuto 2013., ministar Pavić je jednim potezom uništio - ustvrdio je Mrsić.

- Jedini razlog zbog kojeg ova Vlada želi ubrzati period za odlazak u mirovinu na 2033. godinu (umjesto 2038., kako je bilo dogovoreno sa sindikatima i poslodavcima) jest odobrovoljiti Europsku komisiju jer Vlada ne želi provesti četvrtu preporuku Europske komisije koja je vrlo jasna - izjednačite braniteljske mirovine s radničkima. Problem mirovinskog sustava su povlaštene mirovine, i to posebno braniteljske - kaže Mrsić i podsjeća da je 2013. učinjen prvi korak prema tome, kada su sve mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske, razdvojene na dio zarađen radom i dio koji daje država, ali je HDZ, čim je došao na vlast, to zaustavio.

HSS i IDS

Iz HSS-a su poručili da podržavaju zahtjeve sindikata i već su potpisali referendumsku inicijativu.

- Glas podržava inicijativu ‘67 je previše’ jer nazovireforma mirovinskog sustava penalizira ljude koji neće moći raditi do 67. godine, odnosno koji rade u fizički teškim uvjetima i zanimanjima u kojima je neizdrživo raditi do te životne dobi - poručili su iz ove stranke. Glas se zalaže za ukidanje povlaštenih mirovina zbog kojih je, kažu, došlo do velikog nesrazmjera radno aktivnih i umirovljenika.

U IDS-u podržavaju sindikate, a ministru Paviću i premijeru Plenkoviću poručuju “da postoje razni načini kako smanjiti deficit od 5 milijardi kuna u mirovinskom sustavu - od stavljanja u funkciju neiskorištenih resursa države, preko boljeg upravljanja imovinom, do smanjenja nepotrebnih troškova središnje vlasti”.

STRANKA PAMETNO 'Pitanja koja je Sindikat postavio nisu za referendumsku inicijativu'

Stranka Pametno smatra da su najsnažniji generatori održivosti javnog mirovinskog sustava rast stope zapošljavanja i što dulje zadržavanje zaposlenika u radnoj aktivnosti. - U tom smislu podržavamo smanjenje prava na prijevremene mirovine i mirovine po povoljnijim uvjetima i različitim osnovama. Posebice se zalažemo za revidiranje uvjeta i kriterija za tzv. povlaštene mirovine, kako bismo krenuli dokidati velike razlike između mirovina zarađenih u punom radnom vijeku i mirovina stečenih po povlaštenim uvjetima. Pitanja koja je sindikat postavio jesu relevantna za diskusiju, ali ne kao referendumska inicijativa i posebice ne u vrijeme izbora - kažu u Pametnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:10