‘BARBARIĆ MORA OTIĆI‘

Koalicijski partneri pritšću Plenkovića, nakon Hrebaka i Pupovac traži smjenu šefa HEP-a: ‘Treba skinuti taj teret!‘

Koalicijski partner pritom je istaknuo kako SDSS nije trebalo uvjeravati da Boris Milošević treba otići zbog optužnice USKOK-a iako vjeruju da je nedužan

Premijer Andrej Plenković s predsjednikom Uprave HEP-a Franom Barbarićem

 Luka Gerlanc/Cropix

Raste pritisak na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da tri mjeseca od izbijanje afere "plin za cent" i ilegalne gradnje vile na Hvaru napokon smijeni predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića, i to ovaj put ne samo od medija i oporbe, nego i najvećih koalicijskih partnera koji mu drže većinu.

Tako predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, koji u saborskoj većini ima dva zastupnika, poručuje kako Barbarić mora otići.

- Osoba koja od državne institucije, u ovom slučaju Državnog inspektorata, dvaput dobije nalog da sruši ilegalno sagrađenu kuću i na to se ogluši, ta osoba ne poštuje tu istu državu i onda više nema što tražiti na čelu najveće državne tvrtke. A premijer neka odluči kada će to učiniti - jasan je Hrebak u izjavi za Jutarnji, nakon što je slično u nedjelju javno poručio na N1 televiziji. Kad je riječ o aferi zbog prodaje viškova domaćeg HEP-ova plina, čime je ta tvrtka oštećena za više od 14 milijuna eura, Hrebak kaže da se tu još čekaju odgovori.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, čija tri saborska zastupnika drže većinu Vladi, kaže da vjeruje da se odgovornost za aferu u HEP-u napokon utvrdila i kako je vrijeme da se taj teret skine s leđa Vlade i koalicije.

Plin i kuća

- Mi smo na više koalicijskih sastanaka raspravljali o tome i rekli smo da očekujemo da oni za koje se utvrdi da su odgovorni, bilo djelovanjem ili nedjelovanjem u slučaju trgovanja plinom, trebaju prestati biti na svojim funkcijama i prestati biti teret Vladi, koaliciji i političkom životu u Hrvatskoj. Oni koji su dosad utvrđivali tko je odgovoran zbog pogrešnog djelovanja ili nedjelovanja su, vjerujem, to utvrdili i zato nam se čini da je neophodno da se taj teret skine s leđa koalicije i Vlade - jasno poručuje za Jutarnji predsjednik SDSS-a.

Kada je riječ o ilegalnoj gradnji kuće na Hvaru, za koju je nedvojbeno utvrđeno da nije legalno sagrađena, a Barbariću je naloženo da je sruši, što nije napravio, Pupovac kaže da za to vrijedi isto pravilo kao i za aferu u HEP-u.

- Ono što vrijedi za pitanje trgovine plinom vrijedi i u slučaju kuće gospodina Barbarića jer je to mnogo jednostavnije i jasnije od same trgovine plinom - kaže Pupovac. A na naše pitanje treba li Barbarić dati ostavku Pupovac odgovora sljedeće:

- Predsjednik Vlade i Vlada su preuzeli na sebe to kao obavezu. Ja se nadam da mi na koalicijskim sastancima o tome više nećemo trebati raspravljati - poručuje Pupovac.

Ništa sporno

Pritom podsjeća i na slučaj sa svojim saborskim zastupnikom, bivšim potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem, protiv kojeg je USKOK, i još protiv trojice bivših ministara, podigao optužnicu zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

- Premda ne nalazimo ništa nezakonito u radu saborskog zastupnika Borisa Miloševića u vezi s praćenjem realizacije programa za pripadnike nacionalnih manjina prema ministarstvima, ni njega ni SDSS nije trebalo uvjeravati da je li potrebno da napusti poziciju potpredsjednika Vlade. Ponovit ću još jednom: urađeno je to premda ni tada ni danas ne nalazimo ništa u tome što je činio što nije pripadalo njegovoj odgovornosti kao saborskog zastupnika -podsjeća Pupovac.

Zakon vrijedi za sve

Dario Hrebak pojašnjava kako je premijeru Plenkoviću na jednom od koalicijskih sastanaka rekao da je Barbarić veliki problem.

- A veliki problem stvara činjenica da je državna institucija, u ovom slučaju Državni inspektorat, šefu HEP-a dvaput naložila da mora srušiti protupravno izgrađenu kuću. Zakoni moraju biti jednaki za sve, pa tako i za predsjednika Uprave HEP-a. I nama zato što nije srušio kuću, nakon svih tih upozorenja, to čini veliku političku štetu - pojašnjava Hrebak.

U HNS-u, pak, nisu toliko otvoreni poput HSLS-a i SDSS-a. Oni pak ponavljaju kako o tome odlučuje isključivo Andrej Plenković, ali i oni smatraju da Barbarić radi štetu Vladi, no prvenstveno premijeru i HDZ-u.

- To je odluka koju premijer donosi. Mislimo da je njemu veliki teret i da on mora procijeniti što napraviti bez obzira na to što su izbori blizu. Svakako treba nešto riješiti, a štetu prvenstveno radi HDZ-u i zato premijer to mora riješiti u svojim redovima. Kuću, jasno, mora srušiti ako je tako naložio Državni inspektorat - kažu u HNS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 17:35