ZARAZNA BOLEST

Kod domaće peradi na gospodarstvu u Gornjem Stupniku potvrđena ptičja gripa

Bolest se brzo razvija i završava iznenadnim uginućem peradi često bez vidljivih kliničkih znakova bolesti

Ilustrativna fotografija

 Idriss Bigou-Gilles/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Influenca ptica potvrđena je na gospodarstvu s mješovitim vrstama domaće peradi na području naselja Gornji Stupnik u Zagrebačkoj županiji, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Vlasnik je dana 9. studenog 2022. godine, zbog uočenog povećanog uginuća peradi, obavijestio nadležnu ovlaštenu veterinarsku organizaciju koja je dostavila uzorke na laboratorijsko pretraživanje u Hrvatski veterinarski institut - Centar za peradarstvo u svrhu potvrde odnosno isključivanja ove bolesti.

Na predmetnom gospodarstvu, po zaprimljenoj sumnji, odmah su provedene mjere kontrole i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti životinja sukladno trenutno važećem europskom zakonodavstvu.

U petak, 11. studenog 2022. godine, laboratorijski je potvrđen virus influence ptica podtipa H5N1, a određivanje patogenosti virusa je u tijeku.

Ministarstvo poljoprivrede odredit će i područja u zoni ograničenja - zoni zaštite u radijusu od tri km od zaraženog gospodarstva i zona nadziranja u radijusu od 10 km od zaraženog gospodarstva - u kojima će se provesti dodatne mjere u cilju ranog otkrivanja i suzbijanja bolesti.

Influenca ptica vrlo je zarazna virusna bolest divljih ptica i domaće peradi koja uglavnom ne uzrokuje bolest kod ljudi.

Bolest se brzo razvija i završava iznenadnim uginućem peradi često bez vidljivih kliničkih znakova bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Bolest se brzo širi i uzrokuje veliku gospodarsku štetu. Brojne europske zemlje kontinuirano prijavljuju slučajeve visokopatogene influence ptica ne samo u populaciji peradi, već i u divljih ptica te ptica u zatočeništvu (npr. zoološki vrtovi). Ovo je treća pojava influence ptica u domaće peradi na području Republike Hrvatske tijekom 2022. godine.

S obzirom da je jesenska migracija divljih ptica u tijeku, a da zaražene divlje ptice kontinuirano predstavljaju rizik od pojave bolesti u domaće peradi, posjednicima koji drže perad preporuča se:

- onemogućiti kontakt peradi s divljim pticama;

- s obzirom na učestalost pojave ove bolesti u zemljama u okruženju, provođenje biosigurnosnih mjera u svim uzgojima peradi bez obzira na veličinu jata (prvenstveno onemogućavanjem kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa);

- držati perad u zatvorenim ili ograđenim nastambama, kad god je to moguće.

Oni koji drže perad dužni su:

- obvezno redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu;

- obavezno redovito pratiti uobičajene parametre proizvodnje (unos vode i hrane, nesivost);

- obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti, promjene uobičajenih parametara proizvodnje i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije;

- za posjednike peradi s 250 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2022. godini (Narodne novine br. 145/21 i 90/22).

U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:

- iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti;

- potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun;

- cijanoza kreste i podbradnjaka;

- sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu;

- značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta;

- živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje);

- krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 12:44