TOTALNI RASKOL

Kod jednog grada šatori su već nestali, pljušte optužbe: ‘Samo se derao, cirkus Colorado!‘

‘Pokrovac će sutra otići u Njemačku, Bakula na našoj grbači možda u Sabor, što joj je očito cilj, a mi ćemo plaćati kazne‘

Poljoprivrednici kod Županje

 Vlado Kos/Cropix

Prosvjedi u Slavoniji zbog nezadovoljstva mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge više nisu jedinstveni. Štoviše, kod Nove Gradiške su u potpunosti prekinuti, prosvjednici su rasklopili šatore i vratili traktore na svoja imanja. No, u Županji, Ilači i Vođincima nema popuštanja, a vođa tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac najavljuje nove punktove u Donjem Miholjcu i Lipovcu, ali i u Drnišu i Sisačko-moslavačkoj županiji. Jedni su, dakle, zadovoljni rezultatima sastanka održanog u četvrtak u Ministarstvu poljoprivrede, drugi nisu.

- Za sada ostajemo gdje jesmo. Ne možemo reći da se nismo u nekim točkama usuglasili, određeni zahtjevi su prihvaćeni, ali dvije vrlo važne točke, pitanje cijena ratarskih proizvoda i zaštite žitarica visi još u zraku. Ministrica je obećala da će vidjeti što se može napraviti. Što se tiče svinjokolja i prometovanja zdravim svinjama, to nije još dozvoljeno. Da je to dozvoljeno mogli smo se mirno raspustiti. S obzirom da nismo donijeli zaključak, niti dobili garanciju da će do toga doći, sve se prolongira iz tjedna u tjedan... Da su barem rekli da ćemo 15.12. moći obaviti svinjokolju..., kazao je Pokrovac, dodavši i kako to nije jedini problem.

- Tu je i veliki problem s poljoprivrednim zemljištem, s jednom velikom kompanijom - Fortenovom, hrvatska poljoprivreda i stočarstvo bit će u još težem položaju. Oteli su tvrtku Todoriću, kao i Zdravku Pevecu, kao što su s onim požarom htjeli oteti tvrtku i gospodinu Bedeu. Vidimo gdje ova politika vodi, to nije dobro, kazao je Pokrovac.

image
Ranko Suvar/Cropix

Prozvao je Agicu Ferić, koordinatoricu prosvjeda kod Nove Gradiške da "na sastanku nije rekla riječi, kao da je mumificirana, da bi kasnije otišla s vladajućima i rekla u medijima da su oni zadovoljni."

- Znam da dio Brodsko-posavske županije i dalje može klati. Ali naša je intencija da svi budemo složni i da se svinjokolja dozvoli i onima kojima sada nije dozvoljena, rekao je Pokrovac, koji je pozvao premijera Plenkovića da se ugleda na Orbana i dođe na svinjokolju. Ferić mu je, pak, odgovorila kako je ispolitizirao prosvjed.

- Mi smo zadovoljni sa svim predloženim rješenjima i nigdje nismo otišli, nego se on pokupio i sa svojim ljudima otišao sa sastanka. Do tada se samo derao, sve prekidao, nitko od njega nije mogao doći do riječi, pravio je cirkus Colorado od sastanka, dok su mu njegovi pljeskali. Tek kada je on otišao moglo se normalno razgovarati, ali on i dalje zavlači ljude, a zna da im oko svinjokolje ne može pomoći, kazala je Ferić, dodavši kako velikom pobjedom smatra i pokretanje postupka zaštite tradicionalne slavonske svinjokolje.

- To je bio moj prijedlog, a ministrica Marija Vučković ga je oduševljeno pozdravila i prihvatila te sada pokrećemo proceduru da zaštitimo našu svinjokolju, da nam je nitko nikada ne može oduzeti, istaknula je Ferić.

No, u zoni ograničenja svinjokolje nema do daljnjeg, a oni koju su najavljivali da će u nju krenuti 1. prosinca unatoč zabrani, ipak su odustali.

- A, što ću? Nema mi druge nego čekati taj 16.12. i novu odluku Europske komisije. Nas je premijer Plenković nazvao podizvođačima, a zapravo je on podizvođač radova za EK i na ovom primjeru se jasno vidi da Hrvatska nije suverena i neovisna država. Mi bi željeli svinjokolje, Europa ne da i tu su očito ministrici i premijeru vezane ruke, a nama noge. No, ja sam legalist i poštovat ću odluku, a onda ćemo nakon 16.12. vidjeti što će i kako biti, kazao je Dražen Strukar, svinjogojac iz Cerne.

Pokrovac je nakon sastanka pozivao ljude na neposluh, najavljivao kako će se sigurno krenuti u svinjokolje.

- Mi ćemo ići i klati po svojim gospodarstvima, jer moramo spasiti naše blago i egzistenciju, da ga spremimo. Borit ćemo se na dva fronta – na cesti i na našim gospodarstvima, rekao je Pokrovac u četvrtak, dok u petak nije želio reći je li ga itko poslušao i ima li negdje svinjokolje.

- Ne znam, a i da znam ne bih vam rekao. Seljacima poručujem da u dvorište ne puštaju nikoga bez naloga, kazao je.

- Lako se njima bahatiti i prijetiti. On i ova djevojka iz Mosta nemaju svinje, niti će imati svinjokolju, a mi ako krenemo u svinjokolju na svom gospodarstvu izlažemo se kaznama od 650 eura na više, a oni će se elegantno izvući. Pokrovac će sutra otići u Njemačku, Bakula na našoj grbači možda u Sabor, što joj je očito cilj, a mi ćemo plaćati kazne, rekao nam je jedan svinjogojac. Zadovoljstvo s dogovorenim programima pomoći istaknuo je Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo, koji već mjesecima s Ministarstvom i ostalim predstavnicima Udruga pregovara oko paketa mjera. Naglasio je da je to rezultat njihova rada i mukotrpnog pregovaranja s Ministarstvom, s kojim se u mnogo čemu ne slaže, ali je zadovoljan što su izborili naknade za izgubljenu dobit po grlu, pravo na odštetu i onima koji nisu imali registrirane svinje, zatim 100-postotno sufinanciranje prihvatljivih troškova za izgradnju tipskih objekata, dodjelu rasplodnog materijala...

- Vidim da se gospođica Bakula iz Mosta kiti tuđim perjem i hvali kako su oni nešto postigli. Ne, to je postignuto višemjesečnim pregovorima HPK i udruga svinjogojaca s Ministarstvom, istaknuo je Golubović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:43