ČLAN UPRAVE HŽ-A

‘Kod nas ne vlada kaos, nesreće se uvijek događaju. Vlakovi na baterije? Intenzivno radimo na tome‘

U željeznici nema tko što misliti, pravila se moraju poštivati, kazao je član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić

Sudar vlakova kod Rijeke

 Damir Skomrlj/Cropix

Teretni vlak koji prometuje na relaciji Rijeka-Moravice naletio je u noći s nedjelje na ponedjeljak na parkirane vagone na željezničkom kolodvoru Škrljevo u blizini Rijeke. Strojovođa je, srećom, samo lakše ozlijeđen.

Cisterne su se našle na tračnicama kolodvora Škrljevo jer u rafineriji koja im je bila krajnje odredište - nije bilo mjesta. No, zašto to nije dojavljeno strojovođi?

Prije dva mjeseca sudar vlakova kod Novske, sad ponovno, srećom bez žrtava, dojam je da na hrvatskim tračnicama vlada kaos?

RTL-ova reporterka Petra Mlačić razgovarala je zato s članom Uprave HŽ Infrastrukture Darkom Barišićem.

"Po prvim izvješćima kriv je ljudski faktor. Netko tko je bio tamo nije javio strojovođi. Slijedit će sankcije. Nekada se ljudski faktor ne može isključiti. Naravno da se moglo otići na drugi kolosijek, prometnik koji je bio u službi odlučuje gdje će se prometovati, a što se točno događalo se utvrđuje", potvrdio je Barišić i dodao da: "Agencija za sigurnost prometa redovno provjerava ispravnost i sigurnost".

"Ne vlada kaos u Infrastrukturi, ali nesreće se događaju. U željeznici nema tko što misliti, pravila se moraju poštivati, a u slučaju nepoštivanja pravila, znaju se dogoditi nesreće", ističe član Uprave.

Vlakovi na baterije? "HŽ putnički prijevoz intenzivno radi na nabavi baterijskih vlakova", odgovorio je Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:38