JOM HAŠOA

Kod spomenika Cvijet u Jasenovcu obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Šest milijuna Židova stradalo je u nacističkim i fašističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Jom Hašoa - Spomen na šest milijuna Židova stradalih u nacističkim i fašističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, obilježen je komemoracijom kod spomenika Cvijet u Jasenovcu.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus pozdravio one koji su preživjeli Holokaust kao i sve sudionike komemoracije s nadom „da su svi došli iz istih pobuda, razloga i osjećaja“ te naglasio da je Jasenovac najveće stratište rasnih zakona u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj u kojoj je bilo više od 50 logora smrti. U NDH je nestalo gotovo 35 tisuća Židova, odnosno više od 80 posto populacije.

Komemoracija je posvećena stradalima svih logora, po rasnim zakonima osim Židova, to su bili Romi i Srbi, te antifašisti koji su ondje stradali kao protivnici ustaškog režima, „najsramnijeg razdoblje hrvatske povijesti“, kazao je.

Kraus je pozdravio sve s kojima se židovska zajednica zajednički bori za Hrvatsku koja je izborila pobjedu sa saveznicima u Drugom svjetskom ratu, na temeljima ZAVNOH-a i europskih civilizacijskih principa.

Ovogodišnji Jon Hašoa posvećen je transportima Židova u koncentracijske logore, a najveći dio transporta na području NDH je vodio upravo na ovo mjesto, jasenovački logor smrti, kazao je Kraus.

Glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević u molitvi je, uz ostalo, zaiskao da svijetom zavlada duh sloge i ljubavi, te da svi narodi žive mirno i sretno, a s njima i narod Izraelov. Neka se oni koji su stradali nauživaju vječne nebeske slasti u raskošnom raju.

Komemoraciji su bili nazočni saborski zastupnici predstavnici manjina - predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi i Furio Radin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin, savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:17