BIJEG OD KADIROVA

Kod Velike Kladuše 30-ak Čečena, svi žele ući u Hrvatsku: ‘Želimo azil, ali postoje problemi‘

Dobio sam poziv za rat u Ukrajini, otišao sam jer ne želim ratovati u Ukrajini, pobjegao sam s obitelji, rekao je jedan.

Granični prijelaz Maljevac (arhiva)

 Robert Fajt/Cropix

Skupina od oko trideset Čečena nalazi se na granici kod Velike Kladuše, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na Maljevcu. Čekaju na ulazak u Hrvatsku, tvrdi reporterka Radija Slobodna Europa (RSE)

"Dobio sam poziv za rat u Ukrajini, otišao sam jer ne želim ratovati u Ukrajini, pobjegao sam s obitelji", kaže Ilijas. Imaju ruske putovnice.

Za RSE navode da su u glavni grad Bosne i Hercegovine stigli avionom, letom iz Istanbula. Ne žele se fotografirati i kažu da im je jedini cilj ući u Hrvatsku. Navode da ih u Velikoj Kladuši ima oko 100.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je za RSE da se radi o pedesetak osoba koji su legalno ušli u Bosnu i Hercegovinu.

"Oni žele politički azil u Hrvatskoj. Hrvatska to u ovom trenutku ne prihvaća. Postoje neke ‘nesuglasice‘ između naše i hrvatske granične policije‘‘, rekao je Cikotić.

Dodao je da je angažirana i Služba za poslove sa strancima BiH.

U nadležnosti Ministarstva sigurnosti su i Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima koja se bavi pitanjem migracija.

Cikotić kaže kako se uvijek može donijeti eventualna odluka o suspenziji bezviznog režima ako se procijeni da je došlo do kršenja sporazuma između BiH i Rusije, a odluku o tome donosi Vijeće ministara BiH.

‘‘Zasad je riječ o kontroliranom broju Čečena i nemamo procjenu da bi moglo ići u tom smjeru", kazao je Cikotić za RSE.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske nisu odgovorili na upit, tvrdi RSE, koliko je do sada Čečena ušlo u Hrvatsku.

Polovicom studenoga ruske snage pretrpjele su velike gubitke u ratu u Ukrajini Istodobno, na Telegramu je čečenski vođa kojeg podržava Kremlj Ramzan Kadirov tvrdio da Čečeni u Ukrajini "brane svoju vjeru i obiteljske vrijednosti" i predložio veliko povećanje broja ljudi iz Čečenije za slanje u rat u Ukrajini.

"Imamo oko 1,6 milijuna ljudi", rekao je tada, iako statistika govori drugačije. Populacija Čečenije 2021. bila je 1,51 milijuna ljudi, od čega su 420.000 umirovljenici, a 551.000 djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:47