REAKCIJA

KoHOM: Liječnici obiteljske medicine nisu krivi zbog lista čekanja na MR

 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) opovrgnuli su tvrdnje iz medija da su liječnici obiteljske medicine krivi zbog lista čekanja za dijagnostičku pretragu magnetskom rezonancom.

Izvršni odbor KoHOM-a u priopćenju pojašnjava kako liječnici obiteljske medicine ne mogu samostalno indicirati dijagnostiku magnetskom rezonancom već uputnicu mogu izdati isključivo uz preporuku bolničkog liječnika. Štoviše, obiteljski liječnik na uputnicu mora upisati i šifru bolničkog liječnika, a nalaz bolničkog liječnika se dodatno provjerava na radiološkom odjelu na koji je pacijent upućen, napominju.

Obiteljski liječnici okupljeni u KoHOM, zbog čestih nesuglasica na relaciji bolnički liječnik - obiteljski liječnik - pacijent, višekratno su tražili da se promijeni Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju tako da svaki liječnik u sustavu odgovara za pretrage na koje upućuje pacijente, kao i za recepte i medicinska pomagala koje preporučuje pacijentu. Jedino bi se tako vidjelo koliko uputnica piše i koje recepte izdaje svaki pojedinačni liječnik u zdravstvenom sustavu bez obzira je li riječ o bolničkom ili obiteljskom liječniku. Na istoj promjeni zakona i primjeni principa 'onaj tko indicira, taj i propisuje' KoHOM inzistira i dalje, stoji u priopćenju.

Iz KoHOM-a smatraju da bi se takvom promjenom smanjilo nepotrebno 'šetanje' bolesnih i nemoćnih, a sustav bi imao jasnu sliku o tome tko uistinu i koliko upućuje i troši na lijekove.

Osim toga, dodaju, time bi se riješile brojne nedoumice koje se vrlo često događaju u slučajevima kada bolnički liječnik propiše određeni lijek, a obiteljski liječnik zbog pravila i smjernica HZZO-a ne smije izdati recept za taj lijek. Obiteljske liječnike rasteretilo bi se dodatnog administrativnog rada, pa bi to vrijeme mogli posvetiti svojim pacijentima, poručuju.

Nadležne pak podsjećaju da svaki liječnik u sustavu ima vlastiti identifikacijski broj i smart karticu te da odgovornost za učinjeno treba biti individualna, a ne kolektivna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 09:28