‘ALIBI ZA NESPOSOBNOST‘

KoHOM osuđuje odluku da se testiranje na covid provodi u ordinacijama: ‘To ugrožava pacijente‘

Upozoravaju na to da je obiteljska medicina jedina zdravstvena struka koja je 2020. povećala broj kontakata

Testiranje na covid/Ilustracija

 Vojko Basic/Cropix

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) osudila je u srijedu odluku da se antigenska testiranja prebace u ordinacije obiteljskih liječnika ustvrdivši da se time skriva nesposobnost zdravstvene i političke administracije i ugrožava pacijente.

"To nije ništa drugo već alibi zdravstvene i političke administracije s ciljem da sakrije vlastitu nesposobnost, neorganiziranost, nečinjenje, kao i loše upravljanje ovom krizom", priopćio je KoHOM.

Ozbiljno će se ugroziti struka obiteljske medicine i pacijenti

Ta je ista administracija prije Božića popuštala mjere, dodvoravajući se politici, tvrdeći da je situacija dobra i stabilna iako ih je zdravstvena struka upozoravala da to ne čine, dok bi danas odgovornost za takve katastrofalne odluke prebacivala na druge, tvrdi KoHOM.

Upozoravaju da su ordinacije obiteljskih liječnika već sada pretrpane, a pacijenti u mnogim slučajevima teško mogu dobiti svog izabranog liječnika na telefon, dok obiteljski liječnik prosječno tijekom radnog vremena obradi čak 200 pacijenata.

"Dužni smo upozoriti javnost da će se prebacivanjem testiranja potencijalno zaraženih osoba u ordinacije ozbiljno ugroziti struka obiteljske medicine, ali i pacijenti", ističe KoHOM.

Ministra zdravstva i ravnatelja HZJZ-a pitaju kako zamišljaju da će se u zatvorenim i mahom malim ordinacijama obavljati testiranje vrlo vjerojatno zaraženih osoba, u nazočnosti bolesnih pacijenata ili, ako će liječnik i sestra dežurati na ulici ispred svojih ordinacija na testnim punktovima, tko će onda biti u ordinaciji i obavljati posao obiteljskog doktora.

KoHOM upozorava kako je obiteljska medicina jedina zdravstvena struka koja je 2020., prema izvješćima HZZO-a i HZJZ-a, u odnosu na 2019. povećala broj kontakata na oko 42,4 milijuna, a taj će broj u 2021. biti daleko veći.

U obiteljskoj medicini danas postoji 2327 timova obiteljske medicine, ali samo 2223 liječnika obiteljske medicine koji skrbe o 3,66 milijuna osiguranih osoba, što ukazuje na alarmantnu činjenicu da već sada imamo 104 tima bez liječnika. To znači da preostali liječnici prekovremenim radom pokrivaju 104 ordinacije.

Nedostaje 300 liječnika, nema ih dovoljno ni na specijalizaciji

KoHOM upozorava da je čak 185 liječnika obiteljske medicine starije od 65 godina, što znači da su stekli uvjete za mirovinu. Slijedom toga, u Hrvatskoj nedostaje 300 liječnika obiteljske medicine, što ostavlja bez liječnika više od 500.000 osiguranika.

Istodobno, 650 liječnika je starije od 60 godina, što je 33 posto ukupnog broja liječnika obiteljske medicine, a ukazuje na realnu opasnost da za pet godina još pola milijuna ljudi ostane bez izabranog liječnika.

KoHOM ističe kako je prosjek godina svih liječnika obiteljske medicine 53 godine, a čak 80 posto čine žene. Istovremeno, na specijalizaciji je samo 150 liječnika u cijeloj zemlji, što nije dovoljno ni za nadomjestiti one starije od 65 godina koji još rade, a uz to, specijalizanti najmanje četiri godine neće raditi u svojim ordinacijama.

"Jasno je da je i bez novih 'zaduženja' obiteljska medicina ozbiljno ugrožena. Trebamo li se čuditi što zdravstvena administracija, koja nije u stanju nakon dvije godine pandemije osigurati dovoljne kapacitete za testiranje, nije u stanju ni to prepoznati", pitaju obiteljski liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:44