JEZIK I GOVOR

Koja je razlika između glagola obavijestiti i izvijestiti? Evo što kaže lektorica na Croaticumu

"Izvještaj ima zadanu strukturu i propisani oblik, može biti i novinski izvještaj, dok je obavijest kratka i bez zadane forme."

Dr. sc. Marica Čilaš Mikulić s Croaticuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu

 Hanza Media

„Glagoli obavijestiti i izvijestiti izvedenice su imenice vijest koja je staroslavenskog i praslavenskog podrijetla i povezana je s indoeuropskom riječi vejt što znači – znati ili vidjeti”, naglašava u emisiji Jezik i govor dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagreba. Dodaje kako se ta dva glagola razlikuju se po prefiksima ob i iz koji unose nijansu u njihovom značenju.

„Glagol izvijestiti znači upoznatim koga s činjenicama, podnijeti izvješće ili izvještaj o nečemu i taj izvještaj najčešće ima zadanu strukturu i propisani oblik. Tako se na primjer podnose izvješća o projektu ili petogodišnjem radu. Povjerenstvo koje bira kandidate na natječaju za posao također mora podnijeti izvješće. Drugo značenje glagola izvijestiti je obaviti posao izvjestitelja, a to je ono što rade novinari koji se javljaju s mjesta događaja ili izvješćuju o događajima”, objašnjava Čilaš Mikulić. Napominje kako je glagol izvijestiti svršeni i piše se s ije. Njegove nesvršene inačice su izvješćivati i izvještavati i one se pišu s je. Imenice izvješće i izvještaj također se pišu s je.

„Glagol obavijestiti znači informirati koga, poslati ili dati obavijest o nečemu, na primjer o promjeni tramvajskih trasa i linija. Obavijesti su često kratke i nemaju tako zadanu formu i strukturu kao izvješća. Glagol obavijestiti je svršeni i piše se s ije kao i imenica obavijest, a nesvršeni glagoli su obavješćivati i obavještavati koji se pišu s je”, kaže Čilaš Mikulić.


Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 01:56