PRIKLANJANJE

Kolakušić bez preporuke za drugi krug. Orešković: Mojim biračima ne trebaju upute ni tutor

Nitko od onih koji su ispali iz utrke nije se obratio svojim biračima s porukom koga da biraju u finišu utrke za predsjednika/predsjednicu države 5. siječnja
 Goran Mehkek / CROPIX

Premda je na predsjedničkim izborima sudjelovalo čak 11 kandidata, što znači da ih njih devetero nije uspjelo ući u drugi krug, nitko od onih koji su ispali iz utrke nije se obratio svojim biračima s porukom koga da biraju u finišu utrke za predsjednika/predsjednicu države na izborima 5. siječnja.

Mislav Kolakušić se pozdravio sa svojim biračima porukom da su glasači rekli svoje, a da on neće sudjelovati na parlamentarnim izborima.

- Iskreno vjerujem da će za nekoliko godina doći vrijeme u kojem će građani zazivati promjene - napisao je Kolakušić u svojoj Facebook grupi “Građani za Mislava Kolakušića”, a na drugi krug se nije ni osvrnuo.

Katarina Peović je rekla da neće pozivati svoje birače da nekoga podrže u drugom krugu. - Nitko od njih dvoje ne čini nikakvu bitnu razliku. Zoran Milanović je bio premijer i imao je priliku nešto konkretno učiniti, a vidjeli smo i Kolindu Grabar-Kitarović. Njih dvoje vode antiradničku i antinarodnu politiku koja nije u korist većine, nego štiti bogatu manjinu - rekla je Peović i dodala da razumije i one koji će u drugom krugu glasati za manje zlo. - To se ne može osuditi, to je realna procjena birača - zaključila je.

Dalija Orešković ističe da je za nju glasalo 55.000 birača te da su to bili glasovi za promjene.

- Ti su birači bili svjesni da neću ući u drugi krug, ali nisu podlegli tumačenjima da su njihovi glasovi bačeni - rekla je Orešković i istaknula da su njezin kapital vjerodostojnost i principijelnost.

- Mojim biračima nije potreban tutor i ne treba im davati upute za koga trebaju glasati u drugom krugu. Neću javno podržati Zorana Milanovića, a svojim biračima poručujem da ću nastaviti graditi modernu i progresivnu stranku - rekla je Orešković.

Dario Juričan ima poruku za svoje birače.

- Poručujem svim biračima da izađu na izbore, da na glasačkom listiću napišu broj 3. i pokraj njega Milan Bandić te da to zaokruže - rekao je Juričan.

Miroslav Škoro, očekivano, neće nikome dati podršku u drugome krugu. U govoru održanom u izbornoj noći svojim je biračima obećao da ih neće ostaviti na cjedilu te da će ih povesti u bitku protiv HDZ-a s jedne strane i SDP-a s druge, i to na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ivan Pernar je rekao da izborni nisu konjske utrke i da je potpuno svejedno za koga će građani u drugome krugu glasati.

- Imamo Kolindu i Milanovića i ljudi su u frci i panici za koga glasati. A evo što ću vam reći. Za vas je svejedno kome ćete od njih dati glas i to zato što se i jedan i drugi služe istim strukturama i vode identičnu politiku. To je poanta i bit cijele priče - rekao je Pernar, prema kojemu birači u drugome krugu predsjedničkih izbora zapravo i nemaju izbor.

Dejan Kovač, Anto Đapić i Nedjeljko Babić osvojili su manje od jedan posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:43