BIVŠI SUDAC

KOLAKUŠIĆ 'Nažalost, 70 posto Hrvata odlučilo je ostati kod kuće, i što smo dobili? Građani, MORATE izaći na izbore!'

 
Mislav Kolakušić
 Boris Kovačev / Hanza Media

Bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, čija je lista izborila mandat u Europskom parlamentu, u 13 sati obratio se javnosti ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Njegova lista u nedjelju nije imala izborni stožer, a Kolakušić je rekao da vrijeme provodi s obitelji i da neće komentirati neočekivano dobar rezultat na euroizborima.

Cijela lista osvojila je 7,89 posto glasova birača, što u brojkama iznosi 84.765 glasova. Sam Kolakušić je dobio čak 68.883 preferencijskih glasova birača, čime je od svih kandidata ne izborima zaostao samo za kandidatkinjom Hrvatskih suverenista i dosadašnjom europarlamentarkom Ružom Tomašić.

- Zahvaljujem se mojoj obitelji, mojem najužem krugu suradnika, tisućama volontera koji su radili i nakon toga izašli na izbore. Hrvatska se može mijenjati isključivo izlaskom na izbore. Ona se ne može mijenjati ni u Europskom parlamentu, već isključivo u Hrvatskom saboru.

Na moju veliku žalost, 70 posto građana ponovno je odlučilo da ih ne zanima što se događa u Hrvatskoj, oni su odlučili ostati kod kuće i raditi nešto drugo. I dobili smo da 11 posto glasova svih birača je ostvarila najjača stranka, HDZ-SDP, odnosno 8 od 11 mandata. To su omogućili isključivo oni koji nisu izašli i izvršili svoju građansku dužnost.

Građani moraju shvatiti da trebaju izaći na izbore! - naglasio je Kolakušić pa nastavio.

- Sada kreće predsjednička kampanja na koju ću izaći - dakle, najavljujem da ću se kandidati za predsjednika Hrvatske. Ja ne mogu prihvatiti da je ovako malo građana izašlo na ove izbore, ali smo puno ostvarili za početak. Mi do sada nismo imali prostor u medijima i sada je vrijeme da nam date prostor, da građani čuju što im imamo reći - kazao je Kolakušić.

'Da sam dobio manje od 80.000 glasova, ne biste više čuli za mene'

Na pitanje novinara je li zadovoljan ostvarenim rezultatom, Kolakušić je rekao da je "relativno zadovoljan".

- Nažalost, relativno smo zadovoljni. Premašili smo naše najniže projekcije od 80.000 glasova, a najviše su nam projekcije bile 200.000 glasova. Vjerovali smo da ćemo osvojiti 120.000 što bi nam bilo dosta za dva mandata. Da sam dobio manje od 80.000 glasova ja bih zauvijek napustio hrvatsku politiku i više nikad ne biste čuli za mene. To bi trebali napraviti i svi koji su osvojili manje od 80.000 glasova.

Zagreb, 270519.
Mislav Kolakusic, buduci clan Europskog parlamenta, daje izjavu za medije ispred MSU-a dan nakon izbora za Europski parlament 2019.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Mislav Kolakušić

Dobili ste puno preferencijalnih glasova, kako to tumačite? - bilo je iduće pitanje novinara.

- Pa to je zato što smo naglasak stavili na mene, ova je bila izrazito osobna kampanja. Radio sam je tako zato što ja jamčim da sve ono što pričam i sve što obećavam, ću ja osobno ostvariti. Ja ću biti odgovoran za sve što želim napraviti i građani će konačno znati tko je odgovorna osoba - kazao je bivši sudac.

Na pitanje ide li u Europski parlament i, ako da, kako misli voditi predsjedničku kampanju iz Strasbourga, Kolakušić je rekao da će kampanju voditi iz Hrvatske, ali će istodobno biti i europarlamentarac.

- Idem u Europski parlament, prisustvovat ću sjednicama, moji uredi će pripremati dokumentaciju. Meni kao pravniku treba vrlo malo vremena da se pripremim za izlaganje materijala, nakon što odem u parlament odmah krećem s kampanjom za predsjedničke izbore.

Koji su vam prvi potezi i kojoj grupaciji u Europskom parlamentu ćete se pridružiti? - pitali su novinari.

- Prvo ću riješiti tehničke stvari, a bit ćemo nezavisni jer ne želimo sudjelovati u donošenju odluka od kojih su brojne na štetu hrvatskog naroda.

I predsjednik i premijer i ministar

Rekli ste da bi premijer trebao biti ministar pravosuđa i unutarnjih poslova. Neki kažu da je to uvod u diktaturu. Koji su uopće vaši uzori za taj model? - bilo je iduće pitanje.

- To nije diktatura, tu se vidi elementarno nepoznavanje moderne demokracije. Svi ti ministri su dio izvršne vlasti. Samo ako ja osobno rješavam ključni problem Hrvatske - a to je korupcija, za koju vi niste ni svjesni kako je velika, će doći do promjena u Hrvatskoj.

Zagreb, 270519.
Mislav Kolakusic, buduci clan Europskog parlamenta, daje izjavu za medije ispred MSU-a dan nakon izbora za Europski parlament 2019.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Mislav Kolakušić

Imate primjer u Švicarskoj, Nizozemskoj i Norveškoj gdje su sjedinjena ministarstva policije i pravosuđa. Jedino Hrvatska ima 26 ministarstva, 20 pravih, a 6 lažnih. A ja želim biti ministar koji iza sebe ima 76 ruku u Saboru jer nijedan ministar ne može provesti plan ako iza sebe nema 76 ruku. Ja ne želim svako jutro gledati imam li dosta ruku u Saboru. Ja ću biti premijer i ministar, a primat ću plaću samo za jednu funkciju, onu ministra. Kao premijer ću volontirati - objašnjavao je novinarima Kolakušić i dodao da za "promjene koje su potrebne Hrvatskoj" treba najmanje 600.000 građana.

Na pitanje hoće li onda biti prvo predsjednik ili premijer, bivši sudac je lakonski odgovorio.

- Ako će parlamentarni izbori biti prije, onda ću prvo biti premijer. Ako će prvo biti predsjednički, onda predsjednik. Ne mislim raditi ništa novo što ne radim svaki dan.

Neki vam predviđaju da biste ubrzo mogli pasti kao i neke političke zvijezde iz prošlosti - napomenuli su potom novinari.

- Naravno da neću, jer ja imam pravo istinsko povjerenje građana koje je izgrađeno kroz 7 godina mojeg rada, otkada sam se intenzivno počeo pojavljivati u javnosti i medijski istupati. Nikada nisam čuo ni jedan argument da su neke moje tvrdnje pogrešne.

Zagreb, 270519.
Mislav Kolakusic, buduci clan Europskog parlamenta, daje izjavu za medije ispred MSU-a dan nakon izbora za Europski parlament 2019.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Mislav Kolakušić

'Kotače smo stavili'

Na opasku da su mu neki kolege suci zamjerili česte istupe i ono što u njima govori, Kolakušić je kazao.

- Ja sam često prijavljivao korupciju, ali nije se događalo ništa pa je meni za uspjeh jedino preostao ulazak u politiku.

Zašto niste imali izborni stožer? - bilo je iduće pitanje.

- To nije naša priča, ta predstava, alkohol, slikanje... ovo je priča koju sam do sada financirao isključivo svojim novcem. Trošili smo na nekoliko zastava, štandova i kampanju na Facebooku. Uskoro ćete znati točno što sam potrošio - rekao je bivši sudac i dodao da on nije ni na jednoj strani političkog spektra.

- Neki govore da sam ljevica, neki desnica, ali to su zastarjeli pojmovi. Ja sad mogu samo govoriti, sve dok ne dobijem povjerenje građana.

Zagreb, 270519.
Mislav Kolakusic, buduci clan Europskog parlamenta, daje izjavu za medije ispred MSU-a dan nakon izbora za Europski parlament 2019.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Mislav Kolakušić

Na pitanje koliko dugo namjerava biti u Europskom parlamentu, odgovorio je:

- Na jedno ili dva zasjedanja, a tada ću postati predsjednik Hrvatske - tvrdi Kolakušić. Sada imamo kotače od automobila, predsjednički će biti karoserija, a tada ćemo staviti motor i mjenjač bez kojih cijela ova priča neće imati smisla. Ako barem 75 posto građana ne izađe na izbore, sve ovo neće imati smisla.

Tko će biti vaši suradnici, zasad samo znamo vas? - pitali su novinari za kraj.

- Kad imate malo vremenskog prostora trebate se koncentrirati samo na jednu osobu. Ako im stavite tri ili četiri, neće znati s kim da vas povežu - rekao je Kolakušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 14:44