GUBICI U SUSTAVU

Kolar centralizaciju bolnica nazvao ‘političkom odlukom‘, Bačić tvrdi suprotno

Prvenstveno je svrha i cilj te reforme kvalitetnije i bolje upravljanje cjelokupnim sustavom zdravstva u RH, kaže Bačić

Branko Bačić, Željko Kolar i Nikola Gospočić

 Ranko Suvar/Cropix

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić rekao je, osvrnuvši se na centralizaciju bolnica, kako je stav Vlade bio da će se gubici i nedorečenost u bolničkom sustavu najbolje riješiti upravljanjem s jednog mjesta, no krapinsko-zagorski župan Željko Kolar smatra da je to ‘čisto politička odluka‘.

Prilikom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji i Krapini, gdje je u ponedjeljak potpisao odluke o primopredaji predmeta državne imovine, Bačić je odgovarao na novinarska pitanja, od kojih je jedno bilo vezano uz činjenicu da je od 1. siječnja upravljanje županijskim bolnicama preuzela država.

„Stav Vlade i resornog ministarstva je bio da će se, s obzirom na to da postoje brojni gubici i nedorečenosti u takvom sustavu, upravljanjem s jednog mjesta kvalitetnije upravljati. Prvenstveno je svrha i cilj te reforme kvalitetnije i bolje upravljanje cjelokupnim sustavom zdravstva u Republici Hrvatskoj”, izjavio je Bačić.

Kolar: Bačićevo objašnjenje ne drži vodu

Tako, međutim, ne misli župan Kolar koji je istaknuo da je Krapinsko-zagorska županija u prosincu prošle godine upravljala bolnicom s 2,3 milijuna eura limita, a od 1. siječnja limit je 3 milijuna eura.

„Prema tome, Vladi je bilo jasno da s tim limitom koji je doznačen bolnicama one ne mogu poslovati pozitivno. Drugo je pitanje sustava, a ne upravljača i ja sam rekao, ako Vlada stvori dobar sustav, onda sam siguran da ćemo bolje upravljati svaki svojom županijskom bolnicom, nego što će to raditi resorno Ministarstvo direktno iz Zagreba”, kazao je Kolar.

Bačićevo objašnjenje, kaže, "ne drži vodu".

Župan Kolar je rekao i kako smatra da kada je Vlada branila takav zakon, nisu imali niti jedan čvrst argument koji bi se mogao braniti, osim da će se centralizacijom bolje upravljati.

„Mi smo preuzeli građevinske dozvole brže i učinkovitije, Vlada je prepoznala poslove ureda državne uprave, a mi smo brži i učinkovitiji. Preuzet ćemo predmete, bit ćemo brži i učinkovitiji i da smanjimo liste neriješenih predmeta, što se događa posebno u zdravstvu. Prema tome, to je čista politička odluka, to je valjda svakome jasno”, zaključio je Kolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:06