MIRNA JESEN?

Kolarić najavio veliku promjenu vezanu za nošenje maski: ‘Da, to je moguće...‘

Mnoge zemlje govore o novom valu te da nije pitanje hoće li se dogoditi, nego koliko će biti snažan, a to ovisi o cijepljenju
 Marko Todorov/Cropix

Epidemiolog Branko Kolarić u emisiji Novi dan na televiziji N1 komentirao je epidemiološku situaciju u zemlji te je kazao kako se ide prema tome da se najstarijim i najbolesnijim korisnicima u stacionarima ukine ograničenje posjeta od 15 minuta, ako je posjetitelj cijepljen.

- Jedino što je od restriktivnih mjera ostalo u domovima je ako korisnik nije cijepljen, a bio je u bolnici, da nakon bolničkog liječenja ide u samoizolaciju i da posjetitelji ako nisu cijepljeni mogu biti u posjetu samo 15 minuta - rekao je Kolari i dodao kako je procijepljenost u domovima jako dobra.

- Stvarno imamo visok odaziv i trenutno u domovima za starije u Hrvatskoj ukupno ima dvadesetak zaraženih osoba. Od ovih koji su oboljeli imamo većinu necijepljenih osoba, ali i neki koji su cijepljeni. Znamo da cjepivo ne štiti sto posto, ali u trećem valu je smrtnost bila smanjena dvadeset puta - rekao je Kolarić, dodavši da se nada da će se nastaviti cijepljenje kako bismo mirnije dočekali jesen.

- Još uvijek imamo dovoljno zainteresiranih za cijepljenje i nadam se da ćemo se cijepiti u dovoljnom broju - rekao je Kolarić.

Moguće da nam se dogodi da imamo varijacije i nemamo spuštanje do nule kao što smo imali prošlo ljeto i zato je važno pridržavati se mjera, izbjegavati kontakte i osobe koje nisu cijepljene trebaju izbjegavati veće gužve, jer se mogu zaraziti, rekao je Kolarić.

Kazao je i kako računa se da će se prije ljeta revidirati mjere i moguće je da će se ukinuti odredba nošenja maski u prostorima gdje su osobe cijepljene.

- Ne možemo se osloniti samo na cijepljenje, nego se moramo pridržavati i mjera dok ne postignemo kolektivni imunitet, poručio je. Tamo gdje je procijepljenost niska, 30-40 posto, moguće je da će se javiti novi valovi zaraze. Treba nam visok postotak procijepljenosti - rekao je Kolarić.

Sadašnjih šest mjeseci ćemo produžiti do osam ili devet, a ako bi se zabilježio pad imunosti, onda bismo razmišljali o trećoj dozi cjepiva najesen, rekao je Kolarić.

Mnoge zemlje govore o novom valu koji ih čeka te da nije pitanje hoće li se dogoditi, nego koliko će biti snažan. Upitan čeka li nas nakon turističke sezone novi val zaraze, Kolarić je rekao da je s jedne strane stvar nagađanja, a da je, uzimajući u obzir situaciju u domovima, gdje je deset puta manje zaraženih i dvadeset puta manje umrlih, što se postiže cijepljenjem, očekuje se da će biti upravo to.

- Zato nam treba cijepljenje. Virus nećemo u potpunosti eliminirati, ali je važno da smanjimo broj umrlih - rekao je Kolarić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 20:42