KOMPANIJE U PROBLEMU

Kolateralne žrtve Vladinih mjera: Tvrtke ostale bez plina jer ga Ina mora prodati HEP-u

Ina raskida ugovore s tvrtkama koje je dosad opskrbljivala domaćim plinom

Ilustracija

 Fethi Belaid/Afp

Ina je, nakon što je Vlada odlučila da sav domaći plin moraju prodavati HEP-u, poduzetnicima koji su s njima imali potpisane ugovore o opskrbi počela slati dopise u kojima ih poziva da zbog novonastalih okolnosti moraju mijenjati ugovore, i to po višestruko većim cijenama.

Jutarnjem listu javilo se više predstavnika tvrtki koji su ostali u šoku jer unatoč činjenici da su na vrijeme osigurali dovoljne količine plina po cijenama koje su tada vrijedile, zbog Vladine odluke Ina im to neće moći osigurati, pa im nudi izmjenu ugovora i po deset puta većoj cijeni od ugovorene jer u tom slučaju i oni moraju nabavljati plin po tržišnoj cijeni.

Nove tržišne okolnosti

Direktor jedne proizvodne tvrtke iz Zagrebačke županije, koja je izvozno orijentirana i kojoj plin služi u proizvodnji, kaže da je s Inom potpisao ugovor još u svibnju prošle godine za određenu količinu plina po cijeni od 23 eura po megavatsatu, a plin im se trebao početi distribuirati 1. listopada ove godine.

No, samo desetak dana prije iz Ine im je stigla obavijest o "nastupu promijenjenih okolnosti" i poziv na izmjenu ugovora. U toj obavijesti Ina navodi kako je 15. rujna na snagu stupila nova uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, prema kojoj je Ini, kao proizvođaču domaćeg plina, naloženo da sav tako proizvedeni plin u razdoblju od 15. rujna ove godine do 31. ožujka 2024. mora prodati HEP-u po fiksiranoj cijeni. Uz to, uredbom je definirano da se to odnosi i na plin koji je proizveden do 15. rujna, neovisno o tome je li opskrbljivač imao za te količine plina prije potpisan ugovor.

"Slijedom toga, budući da je opskrbljivaču zabranjena prodaja cjelokupnog proizvedenog prirodnog plina i onog koji će biti proizveden tijekom trajanja uredbe pravnim subjektima različitim od HEP-a, ovim vas putem obavještavamo kako su, nakon sklapanja ugovora, nastupile izvanredne okolnosti, a koje se nisu mogle predvidjeti ili otkloniti ili spriječiti u vrijeme sklapanja ugovora, sve u smislu članka 370. Zakona o obveznim odnosima", piše u dopisu.

Nadalje, kažu u Ini, ispunjenje ugovorne obveze pod ovim okolnostima za njih je postalo "pretjerano otežano", odnosno to bi im nanijelo pretjerano veliki gubitak jer bi i oni u svrhu ispunjenja ugovora bili prisiljeni i sami pribavljati prirodni plin u skladu s tržišnim uvjetima.

To znači da bi tvrtka koja je s Inom imala potpisan ugovor o isporuci određenih količina plina po cijeni od 23 eura po megavatsatu, taj plin od Ine sada mogla kupovati po cijeni većoj od 200 eura.

- To je neizdrživo - kaže nam direktor jedne od tvrtki koje su dobile ovaj dopis.

On je u petak bio u Ini na sastanku gdje su mu otvoreno rekli da ne mogu ispoštovati ugovor i da su, sukladno Zakonu o obveznim odnosima, prisiljeni na ovakav potez jer im je Vlada naložila da sav prirodni plin moraju prodavati HEP-u, pa čak i onaj koji su proizveli prije donošenja uredbe i za koji su prije sklopili ugovore s kupcima.

- Pitanje je što će biti s nama koji smo se na vrijeme osigurali i ugovorili dovoljne količine plina po povoljnim cijenama. Nitko nam ne govori pod kojim bismo uvjetima prešli u HEP-Plin i po kojoj bi nam cijeni oni prodavali plin. Ona će sigurno biti veća od ugovorene s Inom, ali pitanje je koliko veća. Hoće li nam plin prodavati po subvencioniranoj cijeni po kojoj će HEP kupovati od Ine ili po nekoj drugoj - zabrinut je naš sugovornik.

Budu li prisiljeni kupovati plin po tržišnim cijenama, kaže on, otići će u stečaj.

- Mi smo izvozno orijentirani. Radimo na tržištima Austrije, Francuske, Njemačke... Našim kupcima još ne znamo reći koja će biti krajnja cijena proizvoda zbog neizvjesnosti. Kada se dogodio poremećaj na tržištu, komunicirali smo s Inom i potvrdili su nam da imaju dovoljne količine plina za nas ugovorne partnere. Sada se Vladinom odlukom sve promijenilo - očajan je ovaj poduzetnik.

Pitanje za MINGOR

Kaže kako su imali ugovorenu cijenu plina od 23 eura po megavatsatu, a Ina im sada nudi ugovor s varijabilnom cijenom većom od 200 eura koja će, naravno, ovisiti o burzi.

- Ministarstvo gospodarstva i HEP moraju nam reći po kojoj će nam cijeni prodavati plin. Mi smo se na vrijeme osigurali, ali sada to odlukom Vlade više ne vrijedi, a nama je plin nužni energent u proizvodnji - upozorava ovaj direktor tvrtke.

INA: Poštovat ćemo sve vladine odluke

Vladinom uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije nije definirana cijena po kojoj će HEP kupljeni plin od Ine dalje prodavati javnim ustanovama, lokalnim jedinicama, poduzetnicima te lokalnim distributerima, poput Gradske plinare Zagreb-Opskrbe.

Uredbom je samo definirana cijena po kojoj Ina smije HEP-u prodavati plin i ona iznosi 0,041 euro po kilovatsatu, odnosno 41 euro po megavatsatu, i to za razdoblje od 1. listopada ove godine do 31. ožujka 2024. Ta cijena je pet puta manja od tržišne.

Tim plinom, piše u uredbi, HEP će raspolagati za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo te za kupce plina iz kategorije poduzetništvo.
Ali, Vlada je ta koja mora donijeti odluku o raspodjeli kapaciteta domaćeg plina te cijeni plina po kojoj je HEP dužan prodavati dalje prirodni plin energetskim subjektima.

Iz krugova bliskih Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja umiruju javnost i govore da sigurno ta cijena neće moći biti toliko veća od one po kojoj HEP kupuje plin od Ine, a sada umiruju i poduzetnike. Naš sugovornik iz Ministarstva neslužbeno kaže kako je Vlada u prvoj rundi s paketom prioritetno pomogla kućanstvima, javnim ustanovama, distributerima i lokalnim jedinicama te poduzetnicima sa strujom, a Vlada će odlukom odrediti gdje će HEP s plinom koji će mu Ina prodati. A poduzetnici poput ovih koji su imali potpisane ugovore dobit će pomoć kroz drugi paket koji se vrlo vjerojatno očekuje nakon što se vidi što će se dogovoriti na razini Europske unije, odnosno hoće li se zamrznuti cijena plina, dok se poduzetnici pozivaju na strpljenje.

Iz Ine su nam potvrdili da kupcima šalju ovakve dopise te da su zbog Vladine odluke to morali napraviti.

- Ina će, kao i dosad, poštivati sve odluke Vlade glede određivanja cijena energenata - poručuju iz ove naftne kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:01