IZRAELSKI POVJESNIČARI

‘Kolega Grief preuveličava broj žrtava u Jasenovcu‘

Izraelskog stručnjaka za problematiku holokausta kritizirao je i Ivo Goldstein

Gideon Greif i spomenik u Jasenovcu

 Screenshot YouTube/Cropix

Neki od najpoznatijih izraelskih povjesničara javno su upozorili da njihov uvaženi kolega Gideon Greif lažno preuveličava broj žrtava Jasenovca, i to radi pod utjecajem Srbije. Gideon Greif je stručnjak za problematiku holokausta i Auschwitza, koji se zadnjih godina spetljao s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom i postao revizionist, koji negira Srebrenicu, a usput širi priče o 700.000 žrtava Jasenovca, zbog čega su ga kritizirali ozbiljni povjesničari kao što su Ivo Goldstein i Goran Hutinec.

U prosincu prošle godine njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier želio je Greifu dodijeliti orden za zasluge SR Njemačke, ali je odustao kada su isplivali dokazi da se radi o negatoru genocida nad Bošnjacima. Utjecajni izraelski dnevni list Haaretz 11. svibnja objavio je opširan članak "Izraelski povjesničar optužen za izbjeljivanje Srebrenice sada se suočava s optužbama za iskrivljavanje holokausta", koji je potpisao novinar Samuel Sokol.

Greif je prikazan kao "71-godišnji znanstvenik, koji je ove godine najavio planove za reviziju kontroverznog izvješća o ratnim zločinima koje je suautor napisao u ime srpskih nacionalista", jer je napisao da je u "Jasenovcu umrlo najmanje 700.000 ljudi, što je brojka koju su suvremeni znanstvenici odbacili". Da je ovu procjenu diskreditirala moderna znanost, rekao je Haaretzu i povjesničar Yad Vashema, Rob Rozett, dok je Ernest Herzog, direktor operacija Svjetskog židovskog kongresa, zaključio da je "Greif završio na krivoj strani povijesti". Pridružili su se i Efraim Zuroff, koji je dodao da je "tužno vidjeti što se dogodilo toj osobi (Greifu)", a Emil Kerenji, znanstvenik iz Memorijalnog muzeja holokausta Sjedinjenih Država, rekao je da je u hrvatskom logoru ubijeno između 77.000 i 99.000 ljudi.

Haaretzov tekst je važan jer su izraelski historičari decidirano osporili laži iz Beograda i potvrdili podatke o žrtvama ustaškog režima, kojima barataju ozbiljni povjesničari u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:41