KARLO RESSLER

‘Kolektivna nabava oružja povijesni je iskorak za europsku obrambenu industriju‘

Očekuje se da bi se o dokumentu trebalo glasati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u svibnju

Karlo Ressler

 Vanesa Pandzic/Cropix

Jačanje europske obrambene industrije kolektivnom nabavom oružja i streljiva povijesni je iskorak za Europsku uniju, rekao je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler iz redova pučana.

Ressler je predstavio Akt o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA), kojim će se oružje, streljivo i oprema nabavljati kolektivno, a zemljama članicama pružiti priliku za uštede.

"Radi se o temi koja godinama nije bila u središtu europske politike. Danas se to dramatično mijenja. Za pojedine države ovo pruža priliku za uštede u zajedničkoj nabavi i potaknu učinkovitost javne potrošnje", kazao je Ressler, izvjestitelj Odbora za proračune EP-a za taj dokument.

EDIRPA predviđa 500 milijuna eura "svježeg novca" kako bi se potaknulo rješavanje najhitnijih i najkritičnijih potreba za obrambenim proizvodima.

Očekuje se da bi se o dokumentu trebalo glasati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u svibnju.

"Cilj je smanjiti probleme u administrativnom smislu, povećati konkurentnost europske obrambene industrije, koja nažalost proteklih godina zaostaje u nekim područjima, ali u nekim drugima budi nadu i pokazuje različite niše koje su globalno konkurentne i globalno uspješne", pojasnio je Ressler.

Prema podacima Europske obrambene agencije za 2020., države članice EU-a uložile su 4,1 milijardu eura u zajedničku nabavu obrambene opreme (11 posto njihove ukupne potrošnje), što je pad od 13 posto u usporedbi s 2019.

Rascjepkanost potražnje na obrambenom tržištu dovodi do niza problema i neučinkovitosti, a povećava troškove održavanja brojnih različitih sustava.

Jedan od tri ključna uvjeta koji bi trebali osigurati da se može financirati javna potrošnja jest da se "radi o zajedničkoj nabavi barem triju država članica", kazao je Ressler.

"Drugo, da nabava ide preko poduzeća i da su ovdje uključeni europska obrambena industrija koja ima sjedište u EU-u, ali isto tako da se kontrola tih kompanija nalazi unutar EU-a. Treće, da postoji načelo koordiniranosti između ovih sredstava koja će se upotrebljavati i na razini NATO-a, ali i na razini EU-a", dodao je.

Ideja nije da se stane na ovih 500 milijuna eura, nego da se nastavi dalje i da se "pripremi teren za nove fondove", od kojih je jedan već najavljen, kazao je Ressler.

"Europski program za ulaganje u obranu koji se trenutno priprema u Europskoj komisiji trebao bi uz EDIRPA-u biti još jedan zamašnjak za financiranje europske industrije, ali i poticanje još više država članica da se odluče na smanjivanje rascjepkanosti, nepotrebnih administrativnih troškova i dupliranje obrambenih kapaciteta", pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 07:40