KOLIKO SE ODMARAJU GRADSKI SLUŽBENICI

Kolektivni ugovor zagrebačkih službenika: Čak 87 dana u godini ne moraju doći na posao!

Za vjenčanje dobije 5 slobodnih dana, za selidbu 3, za kulturne priredbe 2. Ako ste ‘naročito uspješni’ na poslu, nagrada su dva dana. Ako ste ‘uspješni’, dobit ćete samo jedan dan. O tome odlučuje nadređeni

Ako ste član sindikata i osjetite potrebu otići na sindikalni susret, nema problema. Možete ići, a dobit ćete i dva radna dana slobodno. Uživate li u kulturnim ili sportskim susretima na kojima biste se htjeli duhovno i fizički uzdizati? Problema opet nema. I za to ćete dobiti dva dana slobodno.

Dva dana dobit ćete i ako jednom u tri mjeseca date krv. Tri dana opravdanog izostanka dobit ćete za preseljenje iz grada u grad, a ako se vjenčate - nitko vam neće ništa ako se na poslu ne pojavite sljedećih pet dana.

Hitne situacije

I da, još dva slobodna radna dana, na već zajamčeni godišnji odmor od 18 dana, možete dobiti ukoliko ste u poslu naročito uspješni. Ako ste samo uspješni, dobit ćete tek jedan dan.

Ovo su samo neke od pogodnosti slobodnih dana koje nudi Kolektivni ugovor za 10.500 zaposlenika u zagrebačkoj Gradskoj upravi, vrtićima, knjižnicama i sektoru kulture, u javnoj vatrogasnoj postrojbi te Javnoj ustanovi Maksimir. Prema tom Kolektivnom ugovoru, ako se neki zaposlenik zaista potrudi, a ispunjava uvjete, u godini može ostvariti i do 87 slobodnih dana! Naravno, ako su visoke spreme, imaju više godina staža, upravo su se vjenčali...

Baš zbog toga mnogi zaposlenici u privatnom sektoru taj Ugovor nazivaju - Kolektivnim ugovorom iz snova.

Zaposlenik u institucijama koje pripadaju Gradu Zagrebu, može svojem godišnjem pridodati još pet dana ukoliko ima visoku stručnu spremu, a ako još ima i 35 godina radnog staža, u plusu može biti još sedam dana. Isto tako, ako ih s godišnjeg poslodavac zbog neke hitne situacije vrati na posao, zaposleniku će se refundirati putni troškovi od mjesta korištenja godišnjeg odmora do mjesta zaposlenja.

Puno previše

Ivan Katelenić, predsjednik Podružnice sindikata Gradske uprave grada Zagreba, koja pripada Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, kaže da ne zna koliko se takve mogućnosti uistinu i koriste.

- Znam da imamo pravo na slobodne dane, ali koliko - ne znam - kaže Katelenić.

- Pa recimo 76, naravno uz godišnji - odgovaramo.

- Aaa, to je puno previše. Znam da možemo uzeti dva dana slobodno za sindikalne susrete, ali malo ljudi to i iskoristi. Na posljednjem susretu naše podružnice bilo je tek oko 100-tinjak članova - kaže Katelenić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:57