STRANKA KOJA SE POBUNILA PROTIV NOVOG POREZA

Koliko bi vrh HNS-a plaćao porez na imovinu: Nekretnine desetero čelnika HNS-a vrijede 20 milijuna kuna!

U njihovu je vlasništvu 11 stanova, 14 obiteljskih kuća, 5 vikendica i 13 zemljišta - od šuma i voćnjaka do seoskih gospodarstava te građevinskih i poljoprivrednih zemljišta
 Ronald Goršić/CROPIX

Njih deset posjeduje imovinu vrjedniju od 20 milijuna kuna. U njihovu je vlasništvu točno 11 stanova, 14 obiteljskih kuća, pet vikendica i 13 zemljišta, od građevinskih i poljoprivrednih do voćnjaka, seoskih gospodarstava, šuma i livada.

Riječ je o deset najistaknutijih članova HNS-a, stranke koja se ovih dana pobunila protiv poreza na imovinu, što je izazvalo najveću krizu u Vladinim redovima dosad.

Dok se u SDP-u ne mogu načuditi takvom potezu HNS-a, koji se, kako kažu, na zajedničkim radnim sastancima uopće nije bunio protiv novog poreza, na saborskim hodnicima zadnjih se dana može čuti da sami HNS-ovci novi porez dijelom doživljavaju i osobno.

Predsjednik ima najviše

Čak i neki SDP-ovci ističu “da nije čudno što se bune kada sami posjeduju brojne nekretnine” pa će osjetiti taj porez i na vlastitoj koži, dok neki HNS-ovci u društvu vole reći: Zašto bih ja plaćao porez za svoju obiteljsku kuću?

Prema imovinskim karticama najistaknutijih članova stranke, po vrijednosti imovine prednjači predsjednik HNS-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Njegova je imovina vrijedna gotovo koliko i ukupna imovina preostalih devet HNS-ovaca - oko devet milijuna kuna.

U njegovu su vlasništvu tako jedan stan u Zagrebu, četiri kuće (od čega su dvije ruševne), jedno seosko gospodarstvo, jedan apartman, jedno građevinsko zemljište i jedna livada.

Prema našem izračunu i prema podacima iz javno dostupnih imovinskih kartica, Čačić bi svake godine trebao plaćati najmanje 68 tisuća kuna poreza na sve svoje nekretnine.

U iznos nije uključen mogući porez na poljoprivredna zemljišta koja također posjeduje, jer ga Vlada još nije definirala. Bude li uveden i definiran, ukupan porez za Čačića bi naposljetku mogao biti još veći.

Iako će porezne olakšice na nekretnine od 88 do 95 posto prema Vladinu prijedlogu određivati lokalna samouprava, mi smo u izračun uključili olakšicu od 90 posto, za koju se vjeruje da bi mogla biti prosječna olakšica.

Prema tome, Čačić bi za svoje nekretnine, ovisno o njenoj vrijednosti, plaćao račune od stotinu do 2000 kuna na mjesec.

Većim brojem nekretnina mogu se pohvaliti i predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović koji posjeduje dvije kuće, dva stana, vikendicu i voćnjak, te ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja kroz suvlasništvo također posjeduje dvije kuće i dva stana. Antunovića bi prema gruboj računici porez na nekretnine stajao oko 3600 kuna na godinu, dok vrijednost nekretnina ministrice Zlatar nisu dostupni u njenoj kartici.

Godišnji porez

Najistaknutiji članovi HNS-a, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, imaju nešto manje nekretnina od svojih kolega.

Prema našem izračunu, ministrica Pusić svake bi godine za svoj stan i dvije kuće plaćala oko 2300 kuna poreza na godinu, dok bi ministar Vrdoljak za kuću u Osijeku prošao sa samo 210 kuna godišnjeg poreza na nekretnine, što bi mu mjesečne račune svele na niskih 18 kuna na mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:12